Hlavní obsah

Rakousko vydá podnikatele Vaškůje do Česka

– Vídeň

Rakouský soud definitivně rozhodl o vydání podnikatele Romana Vaškůje zpět do České republiky. V úterý o tom informovala Česká televize.

Foto: ČTK

Roman Vaškůj

Článek

Podnikatel, který do Rakouska uprchl v červenci 2009, si má v Česku odpykat 7,5 roku za daňové úniky, kromě toho se pokoušel uplatit svědkyni v kauze expředsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka Marcelu Urbanovou. V Rakousku pobývá od prosince na svobodě. Soud nepravomocně povolil podnikatelovo vydání do České republiky už koncem listopadu.

Vaškůj si dovozem motorové nafty a benzínu ze Slovenska v letech 1994 a 1995 přišel díky neplacení daní na půl miliardy korun. Zboží totiž papírově převáděl na čtyři mladíky - bílé koně - kteří o palivech nebo daních neměli ani ponětí, natož aby měli peníze na zaplacení daně. Podle některých spekulací byly do dovozu a machinací zapojeni i někteří celníci.

Minulý rok v září Ústavní soud odmítl jeho stížnost, v jejímž rámci chtěl dosáhnout osvobození z vězení. Soudci ale stížnost zamítli jako neopodstatněnou.

Spor kvůli Urbanové pokračuje

Soudní spor kolem uplácení klíčové svědkyně zatím neskončil. Podle verdiktu přerovského Okresního soudu se měl Vaškůj pokusit uplatit klíčovou svědkyni v kauze Jiřího Čunka a jeho sekretářku Marcelu Urbanovou. Odvolací soud ale rozsudek zrušil a věc bude muset být znovu projednána.

Vaškůj u soudů tvrdil, že za Urbanovou přišel s potvrzením, že Čunek o úplatku ví. Na papír podle svých slov zfalšoval i Čunkův podpis. Urbanová měla za peníze stáhnout své svědectví, ta ale Vaškůjův návrh použila proti Čunkovi. Bývalý předseda lidovců se brání, že o Vaškůjově iniciativě nevěděl.

Podnikatele dopadla rakouská policie loni v červnu. Vaškůj se pak chlubil, že do ČR jezdil po celou dobu, co byl na útěku před zákony.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám