Hlavní obsah

Rakousko vůči migrantům přitvrdí, azyl bude vydávat jen na tři roky

Vídeň
Aktualizováno

Rakousko kvůli uprchlické krizi zpřísňuje podmínky udělování azylu. Nově bude vydávat jen takzvaný dočasný azyl, který bude platit maximálně tři roky. Jeho případné prodloužení pak bude závislé na situaci v domovské zemi žadatele.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Podle agentury APA, která se odkazuje na rakouské ministerstvo vnitra, se na tom v pondělí dohodla vládní koalice.

Příslušný zákon bude schválen nejdříve v prosinci, měl by ale platit zpětně, zřejmě už od 15. listopadu.

Časové omezení. Nic víc, zní z Vídně

"Jde o časově omezenou ochranu. O nic víc, o nic méně," uvedla v prohlášení rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová.

Dodala, že nový zákon bude znamenat návrat k samotné podstatě azylového práva, které nesmí být zneužíváno jako nástroj přistěhovalectví.

"Chceme poskytnout ochranu každému, kdo ji potřebuje," sdělila Miklová-Leitnerová. "To, co se ale děje nyní, často vůbec není o hledání pomoci, ale o hledání hospodářsky atraktivních zemí," vysvětlila.

Změny se mají týkat i takzvané podpůrné ochrany. Tu Rakousko uděluje lidem, kteří podle ženevských konvencí nemají nárok na azyl, ale ve vlasti jim hrozí nebezpečí, například mučení či poprava.

Dosud lidé s udělenou ochranou musejí na povolení k přistěhování rodiny čekat dvanáct měsíců, nově to ale budou tři roky.

Rakousko, které má zhruba 8,4 miliónu obyvatel, v letošním roce očekává asi 85 tisíc žádostí o azyl. Pro srovnání, loni jich bylo 28 tisíc.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám