Hlavní obsah

Rakousko odmítlo odškodnit Kampuschovou miliónem eur

Vídeň

Natascha Kampuschová nedostane od rakouského státu žádné odškodnění za osmileté utrpení, které zažila jako školačka unesená a vězněná duševně narušeným Wolfgangem Priklopilem. Její žádost o odškodnění, podanou počátkem března a odůvodněnou údajně nedbalým vyšetřováním policie, zamítla finanční prokuratura, zastupující ministerstvo vnitra. Oznámil to ve Vídni právní zástupce Kampuschové Gerald Ganzger.

Foto: Heinz-Peter Bader, Reuters

Natascha Kampuschová

Článek

Kampuschová svou žádost odůvodnila údajným pochybením policie při pátrání po únosci. Vyšetřovatelé totiž již v prvních dnech dostali mezi mnoha jinými i tip na Priklopila jako "zvláštního podivína", při letmé prověrce však na něm nic podezřelého nenašli a k hlubšímu pátrání, natož domovní prohlídce, proto neviděli důvod. Podle stěžovatelky tím ale státní orgány při vyšetřování jejího únosu pochybily, protože v opačném případě jí mohly ušetřit mnoho let trýznivého zajetí, z něhož se osvobodila až o osm let později sama.

Finanční prokuratura ale požadavek Kampuschové zamítla s tím, že žádné "důvodné podezření" proti Priklopilovi tehdy neexistovalo, a policejní vyšetřovatelé tudíž nijak zásadně nepochybili.

"Toto zamítnutí pro mě není nečekané, beru ho ale na vědomí s určitým zklamáním," citovala agentura APA z písemného prohlášení Kampuschové. Podle advokáta očekávala nyní 22letá žena "s ohledem na četná zanedbání a chyby ve vyšetřování" svého případu "alespoň symbolické odškodňující gesto". K řádnému soudu však jeho mandantka nechce kauzu hnát s ohledem na mnohaleté trvání takového procesu a přílišnou zátěž, dodal.

Stát nemůže činit gesta

Mluvčí ministerstva vnitra Rudolf Gollia odmítl rozhodnutí orgánu státní správy komentovat. "Myslíme, že v dopise finanční prokuratury je uvedeno vše," řekl agentuře. "Stát nebo státní orgán nemůže činit žádná gesta. Máme právní rámec, v němž se musíme pohybovat," dodal.

Kampuschová údajně požadovala odškodné milión eur (asi 24 miliónů Kč) za nedbalé vyšetřování. Pokud by nějaké peníze dostala, hodlala je dát na charitu. "Paní Kampuschová stále doufala, že zodpovědní činitelé nakonec sami zaujmou oficiální stanovisko k chybám ve vyšetřování, bohužel se tak nestalo. Je pro ni velmi důležité, aby obdržela konečně také oficiální stanovisko k věci," řekl v březnu Ganzger.

Kampuschová byla unesena v deseti

Nejasnosti kolem vyšetřování případu zaměstnávají rakouskou veřejnost všechny roky po útěku Kampuschové v roce 2006. Prověrková komise, ustavená k přešetření případu, připustila v roce 2010 chyby v postupu policie. Prověřování policejního postupu, zahájené po útěku Kampuschové, bylo prý podle médií brzděno i z politických zájmů. "S ohledem na blížící se volby" prý vedení ministerstva vnitra rozhodlo kauzu nerozviřovat a vyhnout se případnému skandálu, napsal v roce 2010 magazín Profil.

Priklopil unesl Kampuschovou jako desetiletou školačku 2. března 1998 v 7:30 při její cestě do školy. Léta ji držel v upraveném sklepním vězení ve svém domě. Údajně si z ní chtěl vychovat ideální partnerku. Až ve věku 18 let se dívce podařilo 23. srpna 2006 uprchnout. Únosce ještě tentýž den spáchal sebevraždu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám