Hlavní obsah

Rakousko má poprvé v historii kancléřku, zemi povede do předčasných voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň
Aktualizováno

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen ve čtvrtek pověřil sestavením přechodné vlády dosavadní šéfku ústavního soudu Brigitte Bierleinovou. Je to první žena v čele rakouské vlády. Jmenována do ní byla po krizi, kterou vyvolalo video zachycující jednání šéfa koaliční strany Svobodných Heinze-Christina Stracha s nastrčenou ženou o nelegálním financování strany.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Brigitte Bierleinová, pověřená sestavením rakouské vlády.

Článek

Devětašedesátiletá kancléřka má s vládou odborníků dovést zemi k předčasným volbám, které jsou plánovány na září. Rakouský prezident řekl, že se s Bierleinovou shoduje v tom, že ministři přechodné vlády by měli být převážně státní úředníci.

Lidovci (ÖVP) bývalého kancléře Sebastiana Kurze, svobodní (FPÖ) i sociální demokraté (SPÖ) se podle agentury APA shodli na kancléřce. S prezidentem ve čtvrtek hovořil Kurz i předsedkyně SPÖ Pamela Rendiová-Wagnerová.

Norbert Hofer, který je po Stracheho odchodu z postu vicepremiéra a z vedení strany úřadujícím předsedou FPÖ, řekl, že jméno kancléřky je dohodnuté, určeni ale nejsou ministři budoucí přechodné vlády.

Vládní krizi v Rakousku spustilo zveřejnění tajně natočeného videa, na němž tehdejší šéf svobodných Heinz-Christian Strache před rakouskými volbami v roce 2017 hovoří ve vile na Ibize s ženou vydávající se za příbuznou ruského oligarchy. Tématem rozhovoru bylo možné nezákonné financování Stracheho strany a přidělování státních zakázek výměnou za volební pomoc. [celá zpráva]

Kvůli skandálu se rozpadla vládní koalice lidovců a svobodných. Premiér Kurz chtěl zemi dovést k předčasným volbám, ale parlament mu vyslovil nedůvěru. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám