Hlavní obsah

Rakousko chce do roku 2019 vyhostit na 50 000 migrantů

Vídeň

Rakouská vláda chce v příštích třech letech vyhostit na 50 000 migrantů. V plánu jsou zrychlená řízení o vyhoštění, uzavírání dohod o přijímání migrantů se zeměmi jejich původu i zvýšení kapacity zvláštních letů pro neúspěšné žadatele o azyl. Podle sobotní zprávy agentury APA to vyplývá z usnesení spolkového kabinetu z minulého týdne.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Běženci na rakousko-německé hranici. Ilustrační foto

Článek

"Už teď patříme k zemím s nejvyšším počtem vyhoštěných cizinců," uvedla rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová s tím, že se Vídeň chystá dosavadní počty vyhoštěných ještě zvýšit.

Vláda spolkového kancléře Wernera Faymanna minulý týden rozhodla, že Rakousko letos přijme už jen 37 500 žadatelů o azyl a do roku 2019 jich má být celkem nejvýše 127 500. Na stejném jednání byla podle agentury APA přijata i další opatření, která se dostala na veřejnost dnes.

Další země na seznam bezpečných

Soubor opatření usilujících o snížení počtu migrantů v této alpské republice stanovuje 50 000 vyhoštěných migrantů do roku 2019 jako "cílovou hodnotu". Aby jí bylo dosaženo, chce Rakousko nově zařadit na seznam bezpečných zemí Maroko, Alžírsko, Tunisko, Gruzii, Mongolsko a Ghanu. Tři severoafrické státy už ve čtvrtek na seznam bezpečných zemí zařadilo Německo. Žádosti o azyl ze šesti jmenovaných zemí chce Vídeň zpracovávat ve zrychleném desetidenním řízení.

Součástí plánovaných opatření je i zvýšení kapacity letů pro vyhoštěné a vláda zkoumá i možnost nasazení vojenských letadel. Více migrantů by mělo mít možnost využít návratového poradenství přímo v ubytovnách a zvýšit se má také objem finančních prostředků poskytovaných jako pobídky dobrovolným zájemcům o návrat do vlasti. Ze současných 370 eur (10 000 Kč) by se měla tato suma zvýšit na 500 eur (12 500 Kč). Částka by měla být navíc odstupňována na základě fáze azylového řízení, v níž se dotyčný rozhodne Rakousko opustit.

Na evropské úrovni chce Vídeň usilovat o uzavření dohod s Afghánistánem, Marokem a s Alžírskem o dobrovolném přijímání občanů těchto zemí vyhoštěných z Evropské unie.

Rakousko se loni stalo vedle Německa a Švédska hlavní cílovou zemí migrantů směřujících do Evropy. Žádost o azyl v zemi podalo 90 000 lidí. Více než 8300 osob rakouské úřady loni vyhostily.

Reklama

Výběr článků

Načítám