Hlavní obsah

Rakouské ženy se dočkaly zrovnoprávnění ve státní hymně

Vídeň

Rakouská hymna s názvem "Země hor, země řek" už od ledna nebude přehlížet ženy. Parlament ve středu ve Vídni totiž schválil úpravu textu, podle které již tato alpská republika není jen vlastí velkých synů, ale i velkých dcer. Informovala o tom agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Budova rakouského parlamentu

Článek

"Tys vlastí velkých dcer a synů, národa obdařeného krásou," bude nově znít v první sloce hymny. Doposud se totiž zpívalo jen o "velkých synech", což vedlo k dlouholetým debatám o možném zrovnoprávnění obou pohlaví.

Změn dozná i třetí sloka hymny, kterou napsala rakouská spisovatelka s chorvatskými kořeny Paula Preradovičová. Rakušané již nebudou přísahat věrnost otčině "jednotně, bratrským sborem", ale "jednotně a s jásotem". Zaměnit v této sloce otčinu (německy Vaterland) na domovinu (Heimatland) se ale už v parlamentu prosadit nepodařilo.

Úpravu hymny brzdily především konzervativní a pravicově populističtí politikové. Loni vyvolala pobouření rakouská popová zpěvačka Christina Stürmerová se svou "zrovnoprávněnou" rockovou verzí hymny. Musela se kvůli tomu dokonce zodpovídat před soudem, proces ale vyhrála.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám