Hlavní obsah

Rakouské soudy a židovská obec čelí výhrůžkám bombou

– Vídeň

Několik rakouských soudů či židovská obec ve Vídni obdržely v pondělí oznámení o bombových hrozbách. Úřady to dávají do souvislosti s procesem s radikální islamisty i válkou na Ukrajině, informovala agentura APA s odvoláním na ministerstvo vnitra.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Příslušník rakouské policie

Článek

„Potvrzujeme, že v ranních hodinách 27. června 2022 obdržely písemné výhrůžky soudy ve Vídni, Štýrském Hradci a Sankt Pöltenu, jakož i IKG (židovská obec) ve Vídni a vídeňské MA56 (školy),” uvedl mluvčí ministerstva vnitra. „Důvodem budou zřejmě aktuální soudní řízení či policejní akce proti osobám, které lze přiřadit k islamistické scéně,” dodal.

Ve výhružných dopisech se zmiňuje také téma války na Ukrajině a antisemitismu. Bomby jsou podle autorů výhrůžek „pomstou za Vaši pomoc Ukrajině i zabíjení našich bratrů z Čečenska”. Nálože měly vybuchnout "v 9.00", kvůli čemuž se soudy musely dočasně vyklidit. První pyrotechnické prohlídky existenci jakýchkoliv výbušných zařízení nepotvrdily.

Šest z deseti nejlepších měst pro život je v Evropě. Vede Vídeň

Cestování

Vyšetřování případu podle ministra vnitra Gerharda Karnera převzala rakouská tajná služba DNS.

Soud ve Štýrském Hradci v pondělí zahájil další fázi procesu se čtyřmi údajnými džihádisty. Obžalovaný je v něm kazatel, který čelí obvinění, že naváděl islamisty, aby odjeli do Sýrie a připojili se k teroristické organizaci Islámský stát (IS). Rozsudek byl již dvakrát částečně zrušen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám