Hlavní obsah

Rakouská ultrapravice ztratila svou baštu Korutany

– Vídeň

Rakouská krajní pravice utržila podle agentury AFP v nedělních regionálních volbách v Korutanech tvrdou volební prohru. Přišla o vedoucí postavení v této historické baště svého lídra Jörga Haidera, který tragicky zahynul v roce 2008. Do vedení této spolkové země na jihovýchodě Rakouska se dostali sociální demokraté.

Foto: Dominic Ebenbichler , Reuters

Bez Jörga Haidera ultrapravice propadla.

Článek

Sociálnědemokratický kandidát Peter Kaiser získal 37,1 procenta hlasů, zatímco dosavadní regionální guvernér Gerhard Dörfler jen 17,1 procenta. Oproti minulým volbám v roce 2009 to podle AFP pro místní krajní pravici znamená propad o 27 procentních bodů a ztrátu poloviny voličské základny.

Korutany byly jedinou z devíti spolkových zemí Rakouska, kde vládla krajní pravice. Ta podle AFP ztratila podporu voličů v důsledku korupčních afér, vnitřních rozbrojů i "nezvratné eroze vzpomínky na charizmatického Haidera".

Kontroverzní politik Haider k nelibosti Evropské unie dostal v letech 2000 až 2002 svou tehdejší populistickou stranu Rakouští Svobodní (FPÖ) do rakouské vlády. V říjnu 2008 se zabil v autě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám