Hlavní obsah

Radikálního islámského duchovního v Británii usvědčili až po 20 letech, dostal 5,5 roku vězení

Londýn
Aktualizováno

Trest 5,5 roku vězení uložil v úterý soud ve Velké Británie radikálnímu islámskému duchovnímu Anjemovi Choudarymu. Uvedla to televize SkyNews. Soud ho uznal vinným z podpory Islámského státu. Choudary byl známý radikál, policii se ho však podařilo usvědčit až po 20 letech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Anjem Choudary na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

Soudce před vynesením rozsudku popsal Choudaryho jako nebezpečného a vypočítavého člověka. Stejný trest vynesl také nad jeho komplicem Mohammedem Mizanurem Rahmanem.

Devětačtyřicetiletý kazatel Choudary údajně vychoval stovky bojovníků džihádu, z nichž desítky spáchaly sebevražedné útoky, a mnozí se zařadili do řad Islámského státu. Soud ho uznal vinným na konci července, hrozilo mu deset roků vězení.

Foto: Luke MacGregor/File Photo, Reuters

Anjem Choudary se svým příznivcem

Choudary se přitom úsilí úřadů o zatčení nepokrytě vysmíval. Klerik stál v čele britské islamistické organizace Islam4UK, zakázané v Británii v roce 2010. Mimo jiné oslavovala teroristické útoky na USA ze září 2001.

Jak mohl unikat?

Britská veřejnost se nyní ptá, jak mohl radikální imám unikat spravedlnosti tak dlouho. Ačkoli jeho skupinu zakázalo několik ministrů vnitra, imám ji pokaždé přejmenoval a kázal dál. Coby vystudovaný právník pečlivě dbal, aby nebyl přistižen při porušování zákonů. Je otcem pěti dětí, a ačkoli odsuzoval britský stát jako takový, nebránilo mu to čerpat štědré sociální dávky.

Soudu se nakonec podařilo Choudaryho spojit s konkrétní událostí, protože prokázal, že Michael Adebolajo, který patřil k vrahům britského vojáka Leea Rigbyho, ubitého na londýnské ulici v roce 2013, chodil na protesty pořádané Choudarym.

Podle analytiků Choudarymu zlomilo vaz právě nadšení pro IS – přestal se kontrolovat ve svých projevech a skončil ve věznici Belmarsh.

Reklama

Výběr článků

Načítám