Hlavní obsah

Pytlák měl pod domem bunkr se stovkami zbraní, armáda nasadila transportéry

Novinky,
Vídeň

Pětapadesátiletý rakouský pytlák Alois Huber, který v noci na úterý zabil tři policisty a zdravotníka, měl pod svým domem bunkr s celým arzenálem zbraní. Byla mezi nimi také vysoce výkonná puška s náboji schopnými prorazit neprůstřelnou vestu. Muž ukrýval i granáty. Policie později našla ohořelé tělo útočníka na jeho statku.

Foto: Hans Punz, ČTK/AP

Rakouští vojáci s obrněnými transportéry u Grossprielu, kde se v domě ukrýval pytlák

Článek

„Předměty zabavené v domě naznačují, že se dopustil dalších trestných činů,“ uvedl ve středu mluvčí policie. Jiný policista řekl, že počet zbraní v jeho domě byl trojciferný. Podrobnosti o zbraních nebyly zveřejněné, ale byla mezi nimi i puška se střelivem, které by prošlo neprůstřelnou vestou. Média také uvedla, že muž měl ruční granáty a některé použil. Zajištěno bylo i několik ukradených poznávacích značek.

Pod luxusním vesnickým sídlem v Grossprielu u Melku byl bunkr se zamaskovaným vchodem, který až po dlouhém hledání objevili policisté v loveckém kabinetu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rakouský pytlák se po vražedném tažení zabarikádoval na svém statkuVideo: Reuters

Právě z tohoto bunkru střílel po policistech, kteří se ho snažili dopadnout poté, co zabil čtyři lidi. [celá zpráva]

Obléhání útočníka se nakonec účastnilo 130 příslušníků zásahové jednotky Cobra. Podpořily je i vrtulníky, armádní obrněné transportéry a tři stovky dalších policistů, vojáků, zdravotníků a hasičů. Podle svědků celá operace, při níž byla evakuována vesnice a uzavřeno okolí, působila jako rozsáhlé vojenské cvičení.

Foto: Hans Punz, ČTK/AP

Rakouští vojáci v pásovém obrněném transportéru silnice do Grossprielu a Kollaprielu.

Policisté v domě postupovali velmi opatrně, protože se báli, že v něm mohou být nastražené nálože a vše může explodovat.

Nakonec v bunkru v noci na středu našli i jeho ohořelé tělo. Už uvedli, že muž se zastřelil.

Hon na pytláka si vyžádal čtyři mrtvé

V noci na úterý chtěli policisté Hubera zadržet, protože měli pocit, že dlouho, možná už od roku 2008, pytlačí v okolí Annabergu, kde střílel vysokou zvěř z jedoucího auta a odřezával jí hlavy.

Foto: Heinz-peter Bader, Reuters

Rakouská policie blokuje cestu do Kollaprielu k domu pytláka

Policisté se snažili nic nezanedbat, na silnici postavili zátaras, ale Huber nezastavil, přidal plyn a narazil do něj. Když vystoupil z vozu, zastřelil policistu, který ho zasáhl do břicha. Pak utekl do lesa, odkud se později vrátil a zabil 70letého zdravotníka.

Nakonec zabil další dva policisty, třetího si vzal jako rukojmí a policejním autem odjel do svého sídla, kde se zabarikádoval v bunkru. Napřed ale majitel speditérské firmy zastřelil svou milovanou fenku ovčáckého psa. Známému z bunkru zavolal: „Zastřelil jsem tři policisty. Oni mě taky postřelili. Do břicha. Ale to už je teď jedno. Už jsem zastřelil Burgi a mě nedostanou.“ [celá zpráva]

Policii kritizují za špatně připravený zásah 

Případ vyvolal šok nejen kvůli tomu, že muž zastřelil čtyři lidi. Tým Cobra čelí kritice ze selhání, protože přišel o své tři příslušníky.

Masakr byl překvapením i pro lidi, kteří Hubera znali. Huber byl 18 let vdovcem a oni ho považovali za tichého introverta. Lovecký lístek měl dvacet let, absolvoval mnoho kurzů a byl považován za dobrého lovce i myslivce, který nejde po trofejích.

Foto: Hans Punz, ČTK/AP

Rakouští policisté jsou u Kollaprielu připraveni k zásahu

Jeden jeho známý Herbert H. ale řekl listu Krönen: „Je to šílené, před dvěma týdny mi Alois řekl, že je schizofrenní, že má ještě jakousi druhou polovinu. Slíbil jsem mu, že najdeme řešení.“

V roce 2011 Huber napadl nožem jiného myslivce, který zjistil, že pytlačí. Za pytláctví hrozí v Rakousku trest tří let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám