Hlavní obsah

Putinova amnestie by se údajně mohla týkat i členek Pussy Riot

Moskva

Amnestie u příležitosti 20. výročí ruské ústavy, které si země připomíná právě letos, by se mohla týkat i vězněných členek punkové skupiny Pussy Riot. Na svobodu by se ale mohli dostat i příznivci opozice zadržení během demonstrací na moskevském Blatném náměstí loni v květnu. Agentuře RIA Novosti to řekl člen prezidentské rady pro lidská práva Kirill Kabanov.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Rada pro lidská práva podle Kabanova již odsouhlasila seznam jmen odsouzených, kteří by se mohli díky amnestii dostat na svobodu.

Seznam bude ruskému prezidentovi předán 15. října, a poté bude na něm, aby ho schválil. Kabanov sdělil, že amnestie se bude týkat nenásilných trestných činů.

Dvě členky Pussy Riot soud poslal za mříže za výtržnictví kvůli improvizovanému vystoupení v moskevském chrámu Krista Spasitele loni v únoru, kdy předvedly punkovou modlitbu s názvem "Bohorodičko, vyžeň Putina".

Pokud jde o protest na Blatném náměstí z loňského května, policisté tehdy den před Putinovou inaugurací zadrželi 650 lidí, z nichž 27 stanulo před soudem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám