Hlavní obsah

Putin vyzývá k ukončení operace proti separatistům na Ukrajině

Moskva/Kyjev

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý znovu vyzval vládu v Kyjevě, aby okamžitě zastavila vojenské operace vedené proti proruským povstalcům na východě Ukrajiny.

Foto: Ria Novosti, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Vladimir Putin zdůraznil nutnost okamžitě zastavit trestné operace armády v regionech na jihovýchodě země a navázat mírový dialog mezi Kyjevem a zástupci těchto regionů,” řekl podle prohlášení Kremlu ruský prezident v úterním telefonickém rozhovoru s italským premiérem Matteem Renzim.

Šlo o první Putinův komentář k situaci na Ukrajině od vítězství Petra Porošenka v nedělních předčasných prezidentských volbách.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

K neprodlenému zastavení „protiteroristické operace”, jak nazývá tažení proti ozbrojencům ukrajinská vláda, vyzval v úterý v Moskvě Ukrajinu i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov: „Úkolem číslo jedna a prověrkou solidnosti kyjevských úřadů, vzhledem k výsledkům prezidentských voleb, je bezodkladně zastavit nasazení armády proti obyvatelstvu a ukončit veškeré násilí všemi stranami.”

Lavrov rovněž označil za směšné jakékoli pokusy vyvíjet na Rusko nátlak. Pokud jde o hrozby dalšími sankcemi, řekl, že i kdyby nebylo ukrajinské krize, Západ by si našel jinou záminku. Připomněl přitom nátlak, který byl na Moskvu vyvíjen v souvislosti s občanskou válkou v Sýrii nebo se sankcemi vůči Íránu kvůli jeho jadernému programu.

Schůzka s Porošenkem zatím nebude

Ministr podle agentury ITAR-TASS také sdělil, že návštěva Porošenka po jeho zvolení ukrajinským prezidentem se nyní „nezvažuje, neprojednává diplomatickými ani jinými kanály”. Porošenko v pondělí potvrdil, že má zájem na dialogu s Moskvou a s ruským vedením se hodlá „rozhodně” sejít v první polovině června. Námluvy však rychle z ruské strany skončily, když Porošenko uvedl, že neukončí protiteroristickou operaci proti separatistům a že bude požadovat vrácení Krymu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Těla zabitých separatistů se hromadí v doněcké márniciVideo: Reuters

Premiér Arsenij Jaceňuk, kterého chce Porošenko ve funkci ponechat, v úterý v prohlášení parlamentu odmítl jednat s Ruskem o ukončení ukrajinské krize bez západních zprostředkovatelů: „V současné době vést dvoustranné rozhovory (Ruska a Ukrajiny) bez přítomnosti Spojených států a Evropské unie není možné,” řekl podle ukrajinských médií při zasedání vlády. „Pokud byste s nimi sedli k jednacímu stolu sami, podvedli by vás.”

Reklama

Výběr článků

Načítám