Hlavní obsah

Putin vyhrál ve starém stylu, napsal ruský tisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Vladimir Putin se může chystat do Kremlu, komentuje v pondělí ruský tisk vítězství ruského premiéra v nedělních prezidentských volbách. Zároveň však upozorňuje, že očekávaného vítězství již v prvním kole bylo dosaženo i za cenu mnoha přešlapů a "sterilizace" celého volebního procesu.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Vladimir Putin střídá v prezidentském úřadu Dmitrije Medvěděva.

Článek

"Vladimir Putin je krok od Kremlu", hlásá v hlavním titulku liberální list Kommersant. Premiér podle vlastních slov noc před volbami spal dobře, list by však zajímalo, jak se vyspal noc po volbách, v nichž se "hlasy sbíraly obvyklým způsobem" a pozorovatelé byli vyháněni z volebních místností. Ale přehmatů zřejmě nebylo více než během parlamentních voleb loni v prosinci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Monstrózní oslavy Putinova vítězství poblíž Kremlu Video: Reuters

Podle listu Vedomosti sice Putin vyhrál "s velkou rezervou", ale i tak "režim nedokázal splnit úkol zvětšit svou legitimitu". Hlavním problémem byla nepřítomnost nových tváří mezi kandidáty s výjimkou miliardáře Michaila Prochorova, což však není problém opozice, ale režimu, v němž nepanují rovné podmínky a Putin si sám vybírá soupeře. Systém se ocitl v pasti: otevřené falšování nebylo žádoucí, ale nešlo ani ohlásit slabý výsledek.

Sterilizace systému

Rusko se podle komentátora rozdělilo na ty, kdo požadují legitimní volby na základě svobodné vůle a čestného součtu hlasů, a na ty, pro které volby nejsou poctivou soutěží, ale jen procedurou, která má potvrdit stávající pořádek. "Potřebné výsledky se dosahují na účet mnohastupňové sterilizace volebního procesu," poukázal deník na vyloučení konkurenceschopných soupeřů z klání, znevýhodnění připuštěných uchazečů, přešlapy během hlasování až po falšování výsledků při sčítání ve vyšších instancích. Výsledky tak byly předurčeny dosavadními tvrdými pravidly hry, ale stále aktivnější občané vytvářejí poptávku po nových pravidlech.

Foto: ČTK

"Bez ohledu na konečné výsledky vítězství může slavit jak Vladimir Putin, tak občanská společnost," usoudil list Novyje izvestija, podle kterého ruská společnost poprvé od začátku tisíciletí donutila režim počítat s názorem lidí. Vítěz voleb bude muset hledět nejen na své stoupence, ale i na poraženou menšinu. První i druzí jsou občané, a ti poprvé od 90. let dali najevo, že jim budoucnost země není lhostejná.

"Navzdory temným předpovědím nedošlo ke zjevným skandálům s přehmaty, jaké pobouřily společnost v prosinci při parlamentních volbách," napsal podnikatelský list RBK Daily, podle něhož se hlavní senzací stal úspěch nováčka Michaila Prochorova a vysoká účast voličů.

Rovněž vládní deník Rossijskaja gazeta poukázal na nebývalé množství pozorovatelů u volebních uren, kde dění i prostřednictvím webových kamer sledovalo na milión lidí. Ale ani zahraniční pozorovatelé vážnější nesrovnalosti nezaznamenali.

"Od okamžiku nominace premiéra Putina na prezidenta bylo těžké si představit, že kandidát nezvítězí v jakýkoliv relativně čestných či dokonce naprosto čestných volbách. Prohrát mohl jen v naprosto nepoctivých volbách," míní Izvestija. Ale podle komentátora se už vítězi začal odpočítávat čas a kredit důvěry. Nevyřešena zůstává klíčová otázka pravidelného střídání u moci ve státu: nynější vítězství znamená poslední šanci ji vyřešit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám