Hlavní obsah

Putin volal Obamovi, ten ho vyzval ke stažení z Ukrajiny

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek poprvé od února telefonicky hovořil se svým americkým protějškem Barackem Obamou. Bílý dům uvedl, že telefonát iniciovala ruská strana. Oba státníci mluvili mimo jiné o jaderné dohodě s Íránem nebo o situaci v Sýrii. Barack Obama Putina podle Washingtonu vyzval ke stažení ruských sil z Ukrajiny a dodržování minských dohod.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Právě kvůli situaci na Ukrajině jsou od loňské ruské anexe Krymu vztahy mezi oběma velmocemi napjaté a kontakty prezidentů vzácné. Během čtvrtečního telefonátu se oba lídři shodli na důležitosti úspěšného dokončení jednání o dohodě, která by zabránila Íránu získat jadernou zbraň.

Kreml zdůraznil, že oba muži věnovali v telefonátu „významnou pozornost" tématu boji proti terorismu a zvláště Islámskému státu. Dohodli se, že se k tomuto tématu sejdou ministři zahraničí John Kerry a Sergej Lavrov.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Stažení jednotek budou řešit ministerstva

Rozdíly naopak panují v přístupu k ukrajinské krizi. Obama v této souvislosti ruského vůdce vyzval k dodržování minské dohody o příměří na východě Ukrajiny a ke stažení ruských jednotek a vojenské techniky z ukrajinského území, uvedl Bílý dům. Podle Kremlu se oba prezidenti dohodli, že o začlenění této dohody do praxe si promluví náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová a Lavrovův náměstek Grigorij Karasin.

Putinova aktivita směrem k Obamovi přišla ve chvíli, kdy ruský vůdce o Ukrajině jedná i s dalšími západními lídry – před několika dny například hovořil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Françoisem Hollandem.

Reklama

Výběr článků

Načítám