Hlavní obsah

Putin s úzkostí věští exit zemí východní Evropy z EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin ve středečním projevu na moskevském investičním fóru „Rusko zve” nevyloučil, že země východní Evropy mohou za pár let uvažovat o odchodu z EU. Naznačil, že by tyto tendence mohly začít po roce 2028, když už budou některé východoevropské země více přispívat do unijního rozpočtu, než kolik z něj budou čerpat. S úzkostí také sleduje tendence v EU a její rozpad si prý nepřeje.

Foto: Pool, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin při projevu na investičním fóru v Moskvě

Článek

Putin zmínil, že napětí v rámci EU vychází z přerozdělování prostředků, kdy je část vybraných daní určena na to, aby „podržely kalhoty těm, kteří ještě nedosáhli určité úrovně hospodářského rozvoje.“ Dodal, že jde o „desítky miliard eur“.

„V horizontu roku 2028 některé východoevropské země dosáhnou takové ekonomické úrovně, že už nebudou dále čerpat v rámci rozpočtu EU z grantů a různých podpůrných rozvojových programů a budou muset platit tak, jako Velká Británie. A nevěřím, že se u nich neobjeví stejné myšlenky (o odchodu) jako ve Velké Británii,“ řekl ruský prezident.

Putin upřednostňuje zachování EU

Putin hned ujistil, že v zájmu Ruska je zachování EU a že chce dohodu s „předvídatelným a pochopitelným partnerem.“ Dal však najevo obavy z vývoje v EU: „S úzkostmi sledujeme, co se tam děje, protože značné množství našich zlatých rezerv je v eurech a pro nás zůstává Evropská unie navzdory propadu vzájemného obchodu a různým sankcím hlavním obchodním a ekonomickým partnerem. Proto máme zájem, aby se vše zachovalo a fungovalo efektivně“.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin na ekonomickém fóru Rusko zve

Ruský prezident současně zdůraznil, že Rusko analyzuje, co se děje a bude dít v EU: „Vzhledem k tomuto malému množství tendencí, o nichž jsem mluvil, nevím, zda se zachrání Evropská unie ve stávající podobě. Ale vím, že šéfové evropských zemí o nich vědí, přemýšlejí o nich a jsou u nich různé scénáře, jak konsolidovat členy EU a dosáhnout udržitelnějších forem integrace. Nevím, jestli uspějí, nebo ne, ale v každém případě jim přeju, aby uspěli.“

Reklama

Výběr článků

Načítám