Hlavní obsah

Putin prošel prověrkou, zaregistrovali ho jako prezidentského kandidáta

Moskva

Ruská ústřední volební komise v úterý jednomyslně zaregistrovala Vladimira Putina jako prezidentského kandidáta do voleb hlavy státu, které se konají 18. března. Oznámila to agentura Interfax. Spolu s Putinem se o nejvyšší funkci uchází osm kandidátů. I oni budou zaregistrováni.

Foto: Reuters

Vladimir Putin

Článek

„Je to bezprecedentní případ. Všichni kandidáti prošli prověrkou,” řekla předsedkyně komise Ella Pamfilovová.

Putin tentokrát nekandiduje za žádnou stranu, i když ho podporuje Jednotné Rusko, za něž kandidoval dříve. Tentokrát se rozhodl jít do voleb jako nezávislý kandidát. Podpisy ho podpořilo 315 000 občanů, z nichž komise pro kontrolu vybrala 60 000. Jen 0,39 procenta podpisů komise shledala neplatnými, a to je podle Interfaxu rekordně nízké číslo. K zaregistrování kandidatury stačí, aby počet neplatných podpisů nepřekročil pět procent.

Ještě před Putinem komise zaregistrovala dva stranické kandidáty, kteří podpisy nepotřebovali. Za komunisty kandiduje Pavel Grudinin a za nacionalisty jejich dlouholetý představitel Vladimir Žirinovskij. [celá zpráva]

Komise má ve středu zaregistrovat další tři kandidáty, jejichž podpisové archy již zdárně prošly kontrolou. Jde o Grigorije Javlinského za malou liberální stranu Jabloko, Borise Titova za podnikatele a Sergeje Baburina označovaného za nacionalistu. Ve čtvrtek komise podle Pamfilovové zaregistruje kandidaturu televizní moderátorky Xenije Sobčakové, která rovněž vyhověla pravidlům.

O záměru kandidovat na prezidenta zprvu hovořilo sedm desítek uchazečů, 36 podalo příslušné dokumenty a po jejich kontrole se 16 z nich smělo pustit do sbírání podpisů.

Úřady nepřipustily kandidaturu opozičního předáka a bojovníka proti korupci Alexeje Navalného, který patřil k vůdcům masových protivládních demonstrací na přelomu let 2011 a 2012, a to s poukazem na pravomocné odsouzení k podmíněnému trestu za zpronevěru. Navalnyj na vyloučení z voleb zareagoval výzvou k voličům, aby hlasování 18. března bojkotovali. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám