Hlavní obsah

Putin odvolal šéfa námořních sil, přijal medaili USA

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruský prezident Vladimir Putin odvolal velitele ruských námořních sil. Uvedla to v pátek agentura Reuters s odkazem na deník The Moscow Times, podle kterého admirál Vladimir Masorin naštval Kreml tím, že přijal válečné ocenění USA bez toho, že by předtím požádal ministra obrany o povolení.

Článek

Deník uvedl, že Masorin nerespektoval zažitý zvyk a nezeptal se ministra Anatolije Serdjukova, jestli může medaili převzít. Masorin dostal medaili za zásluhy na ceremonii ve Washingtonu v srpnu.

Ministr obrany a mluvčí Kremlu odmítli zprávu komentovat, dokud neuvidí dekret, který veliteli námořních sil odchod nařizuje. Mluvčí ministerstva bagatelizoval možnou spojitost mezi americkým oceněním a Marosinovým obchodem. Podle něj podobnou poctu v minulosti přijali jiní vysocí armádní činitelé.

Masorinovi je 60 let, je tedy ve věku, ve kterém musí ruští vojenští činitelé nabídnout vlastní rezignaci. Prezident však může jejich působení prodloužit o pět let.

Ruskému námořnictvu bude velet admirál Vladimir Vysockij, který byl doposud velitelem ruské severní flotily.

Podle deníku Kommersant by mohl být brzy odvolán dokonce i náčelník generálního štábu ruské armády Jurij Balujevskij.

Po nástupu Serdjukova odešli již tři vysocí činitelé

Serdjukov se dostal do čela ministerstva poté, co Putin v únoru převelel jeho předchůdce Sergeje Ivanova na místo vicepremiéra. Ivanov je Putinův blízký spolupracovník, mluví se o něm jako o možném nástupci na prezidentském postu.

Nejméně tři vysocí činitelé už museli ze svých míst po nástupu Serdjukova odejít. Jedná se o velitele vzdušných sil Vladimira Michajlova, ředitele oddělení mezinárodní spolupráce Anatolyje Mazurkeviče a ředitele odboru zbrojení Alexeje Moskovského na ministerstvu obrany.

Kommersant naznačil, že Serdjukov čistí ministerstvo od činitelů blízkých Ivanovovi, který je bývalým agentem KGB. Serdjukov je zetěm Viktora Zubkova, kterého Putin ve středu navrhl na post premiéra poté, co přijal demisi vlády Michaila Fradkova.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám