Hlavní obsah

Putin odmítl úvahy o doživotním mandátu prezidenta

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu odmítl úvahy, aby byl mandát hlavy státu časově neomezený. Putin, který se v Petrohradě setkal s veterány 2. světové války, podle agentury Interfax uvedl, že by nebylo dobré vracet se k sovětské praxi, kdy pohlaváři zůstávali ve funkci až do smrti.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Putin ve středu oznámil, že navrhne změnu ústavy, která by upravila limity pro výkon nejvyšší státní funkce. Zatímco dosud ústava omezuje výkon prezidentského úřadu dvěma mandáty jdoucími po sobě, napříště by prezident nesměl zastávat úřad víc než dva mandáty bez ohledu na posloupnost. Putin stojí v čele Ruské federace od roku 2000 s přestávkou let 2008-2012, kdy byl ve funkci předsedy vlády. Nynější mandát mu vyprší v roce 2024.

Medvěděv vyšel vstříc Putinovi a s vládou končí. Premiérem bude Mišustin

Evropa

Veteráni s návrhem na přísnější omezení výkonu prezidentské funkce podle Interfaxu nesouhlasili. Jeden z nich navrhl, aby nebyla délka mandátu nijak časově omezena. „Lid sám by měl rozhodnout, zda má prezident pokračovat v práci, nebo zda má s díky za vykonanou práci odejít,” řekl nejmenovaný veterán.

Putin v odpovědi připustil, že podobné návrhy mají za cíl posílit stabilitu společnosti, jak vnitřní tak vnější. „Bylo by ale velmi znepokojivé vrátit se k situaci v polovině 80. let, kdy šéfové státu, jeden za druhým, zůstávali u moci až do konce svých dnů,” konstatoval prezident. Nevytvářeli podle něj „nezbytné podmínky pro transformaci moci”.

Sovětská vláda gerontokracie

Po úmrtí sovětského vládce Leonida Brežněva v roce 1982 ho v nejvyšší kremelské funkci vystřídali Jurij Andropov (vládl 15 měsíců) a Konstantin Černěnko (13 měsíců), kteří oba stejně jako Brežněv v úřadu zemřeli. V roce 1985 se pak k moci dostal reformátor Michail Gorbačov.

Podle mnohých ruských i západních politologů se Putin ani po roce 2024 vlivu na ruskou politiku nevzdá. Spekuluje se o „recidivě” předání moci z roku 2008, kdy prezidentský úřad převzal Dmitrij Medveděv, aby ho o čtyři roky později Putinovi vrátil. Putin mezitím zastával funkci premiéra, což by se podle některých analytiků mohlo v roce 2024 opakovat.

Kde se vzal nový premiér Ruska? Putinovi má zajistit moc do konce života

Evropa

Za pravděpodobnější se ale v Rusku považuje možnost, že se Putin postaví do čela rekonstruované státní rady. Orgán, který má dnes jen poradní funkce a velká část Rusů o jeho existenci ani neví, by měl podle prezidentových středečních návrhů mít v budoucnu větší vliv a získat větší pravomoci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám