Hlavní obsah

Putin o odchodu z politiky: Toho se nedočkáte

Právo, nka
Moskva

Odejít jen tak z politiky nemíní ruský premiér Vladimir Putin. Oznámil to během čtvrtečního vystoupení v ruské televizi, kde v přímém přenosu odpovídal na otázky obyvatel. "Toho se nedočkáte," řekl na dotaz, zda nechce skončit s kariérou a "užít si života".

Článek

"Pokud ale někdo touží po práci, pak se nad tím zamyslíme a nabídneme mu nějaké dobré místo, kde by mohl realizovat svůj potenciál," opáčil Putin tazateli, který mu navrhl střídání na premiérském postu.

O účasti v prezidentských volbách v roce 2012 se premiér podle svých slov zatím nerozhodl. "Zamyslím se nad tím, zatím mám dost času," odpověděl s tím, že největší chybou by bylo podřídit práci budoucí volební kampani. "Jakmile člověk začne přemýšlet o průzkumech, o tom, co by měl udělat pro úspěch ve volbách, má svázané ruce i nohy," dodal.

Během čtyřhodinového vystoupení Putin komentoval dopad finanční krize v Rusku. "Vrchol krize už jsme překonali, to nejhorší je za námi," uklidňoval.

V souvislosti s krvavým atentátem na Něvský expres vyzval k bdělosti před nebezpečím terorismu. "Můžeme být v boji s terorismem úspěšní. Pro to si ale každý z nás musí uvědomovat hrozbu a být ostražitý, abychom nebezpečí předcházeli," upozornil.

Tepal Stalina i způsoby zbohatlíků

Otázky premiérovi poslalo nebo zavolalo téměř 1,7 miliónu lidí, Putin stihl zodpovědět osmdesátku z nich. Mimo jiné zhodnotil i období stalinismu, kdy podle něj země dosáhla pozitivních výsledků, ale za nepřijatelnou cenu. "V tomto období jsme se nesetkali jen s kultem osobnosti, ale i s masovými zločiny proti vlastnímu národu. To je také fakt. A na to nesmíme zapomínat," podotkl.

Tradičně naladil i na vlasteneckou notu - slíbil vyšší penzi důchodkyni, která pomáhala ošetřovat zraněné po útoku na Něvský expres, i odškodnění rodinám obětí havárie na Sajano-Šušenské elektrárně.

Kritizoval chování ruských oligarchů. "Ještě za dob SSSR někteří své bohatství vystavovali na odiv tím, že ukazovali zlaté zuby, nejradši ty přední. Lamborghini a další drahé tretky - to jsou pro ně teď ty zlaté zuby, které předvádějí,“ řekl s narážkou na nedávnou skandální nehodu potomků ruských boháčů, které ve Švýcarsku těžce zranily německého důchodce. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám