Hlavní obsah

Putin navrhl Bushovi protiraketový štít v Ázerbájdžánu

Novinky, ČTK, aš, Forbes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HEILIGENDAMM

Ruský prezident Vladimir Putin na čtvrtečním jednání států G8 v německém Heiligendammu svému americkému protějšku Georgi Bushovi navrhl, aby USA postavily plánovanou základnu evropské části svého protiraketového systému v Ázerbájdžánu. Podle Bushe se oba prezidenti dohodli na strategickém dialogu.

Článek

Putin řekl, že pokud se s USA dohodne na vybudování protiraketového systému v Ázerbajdžánu, přestane mít Rusko výhrady k americkému systému protiraketové ochrany. Pak už nebude Rusko měnit zacílení svých střel na evropské země, sdělil ruský prezident svému americkému protějšku. Putin navrhl využít stávající zařízení v této zakavkazské republice pro vybudování společného radarového systému.

Putin navrhl využít radarovou stanici Gabala v Ázerbájdžánu, kterou Moskva pronajímá. "Hovořil jsem včera (ve středu) s ázerbájdžánským prezidentem. Jeho souhlas by nám umožnil využívat stanici společně (s USA)," řekl Putin podle agentury Interfax.

Putin je přesvědčen, že z Ázerbájdžánu by se daly zachycovat raketové útoky z Íránu, a tím by USA podle Moskvy mohly upustit od vybudování protiraketového obranného systému ve střední Evropě, uvedla agentura DPA.

Systém v Ázerbájdžánu by pokryl celou Evropu a nejen její část, řekl Putin. Vyjmenoval několik podmínek, za nichž by Rusko přestalo vznášet námitky proti americkému plánu: USA by musely vzít v úvahu ruské obavy, k systému by měly obě strany rovný přístup a výstavba takového systému by musela být transparentní.

USA: Je to zajímavý návrh

Americký bezpečnostní poradce Steve Hadley to označil za "zajímavý návrh". "Nechť se na něj podívají naši experti," řekl dále a dodal: "Žádali jsme Rusy, aby s námi spolupracovali na protiraketové obraně. Dočkali jsem se ochoty, že to učiní."

I Bush, který na tiskové konferenci hovořil jako první, označil Putinův návrh za zajímavý a dodal: "Oba jsme souhlasili, že zahájíme strategický dialog. To je vážné téma."

Putin po setkání s Bushem na okraj summitu nejvyspělejších zemí světa a Ruska (G8) v německém Heiligendammu také vyjádřil přesvědčení, že USA a Rusko nebudou mít těžkosti a v zásadní otázce protiraketové obrany budou otevřeně spolupracovat. Pokud budeme transparentně spolupracovat na raketové obraně, "pak nebudeme mít problémy", citovala Putina agentura Reuters.

České politiky návrh překvapil

O umístění raketových sil a radarové stanice na svém území s USA vyjednávají Polsko a Česká republika.

Český premiér Mirek Topolánek v první reakci na prohlášení ruského prezidenta Českému rozhlasu řekl, že při schůzce Bushe s Putinem nastal větší průlom než při Bushově návštěvě České republiky začátkem týdne. Ministryni obrany Vlastu Parkanovou Putinův návrh překvapil. "Nezastírám, že to pro mě byl blesk z čistého nebe," ministryně. Parkanová však zároveň uvítala možnost, že by na protiraketové obraně spolupracovaly Rusko, USA i NATO.

Polské ministerstvo zahraničí však uvedlo, že polsko-americká jednání Putinův návrh neovlivní. O změně situace bude prý možné mluvit, až Američané například řeknou "končíme rozhovory s Polskem a Českou republikou a zahajujeme jednání s Ázerbájdžánem a Ruskem". Takové rozhodnutí nepadlo, a nic se tedy nemění, řekl mluvčí ministerstva.

O základně bude v pátek v Polsku Bush jednat s tamním prezidentem Lechem Kaczyńským. Polští komentátoři nicméně považují nabídku Kremlu za náznak toho, že bez alespoň tichého souhlasu Ruska Američané ve východní Evropě nic nezmůžou.

Reklama

Výběr článků

Načítám