Hlavní obsah

Putin má lhát o svém původu. Vyrostl v Gruzii?

Právo, nka

Dvaaosmdesátiletá Věra Putinová z gruzínského města Metechi tvrdí, že je matkou ruského premiéra Vladimira Putina. Svého syna prý v roce 1960 poslala ke svým rodičům do Ruska a od té doby ho neviděla. Oznámil to britský deník Daily Telegraph. Putinův mluvčí to však popřel a experty nepřesvědčily ani fotografie. O Putinově dětství se toho však mnoho neví.

Foto: RIA Novosti, Reuters

Vladimir Putin

Článek

Věra Putinová žije ve vesnici Metechi asi 20 kilometrů od města Gori, které během srpnového konfliktu okupovaly ruské jednotky. Počátkem padesátých let měla nemanželského syna se ženatým Rusem Platonem Privalovem. Dítě se narodilo 7. října 1950, tedy přesně dva roky před oficiálním datem narození ruského premiéra.

V roce 1952 se Putinová vdala za gruzínského vojáka a celá rodina se přestěhovala do Gruzie. Manžel ale brzy začal naléhat na to, aby se chlapce zbavila. O osm let později už Putinová manželovu nátlaku nedokázala dál odporovat a malého Vladimira odvezla zpět ke svým rodičům do městečka Očor na východě evropské části Ruska.

Svého syna od té doby neviděla, poznala jej až v roce 1999 v televizi. O tom, že politik na obrazovce je její ztracený syn, Putinová nepochybuje. “Myslíte si, že bych nepoznala vlastního syna?” namítá.

Sám Putin ve svém oficiálním životopise udává, že je jediným synem dělnice a mechanika sovětského námořnictva a dětství strávil v Petrohradě. Putinová se domnívá, že právě petrohradští rodiče Vladimíra adoptovali od jeho skutečných prarodičů.

Podle archivních záznamů do školy v Metechi skutečně žák jménem Vladimir Putin gruzínské národnosti v letech 1959-1960 chodil. Tvrzení Putinové podepírají i další obyvatelé vesnice. Šura Gabinašviliová ve škole vyučovala ruštinu. Na malého Vladimira vzpomíná jako na mimořádně nadané a soutěživé dítě. Byl prý ve třídě nejmenší ze všech, ale ve všem chtěl vždycky zvítězit. Gabinašviliová také tvrdí, že jí již několikrát bylo vyhrožováno, pokud své vzpomínky zveřejní.

Experti o pravdivosti tvrzení pochybují

Černobílé fotografie domnělého premiéra v dětství, které Putinová předložila, listem oslovené experty nepřesvědčily. Také Putinův mluvčí Dmitrij Peskov příběh Putinové popřel. “Ta historka není pravdivá. Vůbec neodpovídá realitě,” odmítl veškeré dohady.

Tvrzení Putinové může být jen dalším tahem gruzínské propagandy. Pravdou ale zůstává, že o raném dětství ruského premiéra se toho stále moc neví. Podle oficiálního životopisu bylo Putinovým rodičům přes čtyřicet, když se malý Vladimir narodil. Jejich další dva synové Oleg a Viktor, narození více než 15 let před Putinem, zemřeli v dětství.

Deník také připomíná spekulace o tom, že pokusy o osvětlení Putinova původu skončily tragicky. Ruský mediální magnát Arťom Borovik se údajně příběh o gruzínských kořenech současného ruského premiéra chystal vydat. Krátce před tím ale zahynul v troskách svého soukromého letounu. Další novinář, Ital Antonio Russo, záznam o Putinové stihl zaslat do redakce. Poté byl ale v Tbilisi zastřelen.

“Jsem připravena podstoupit test DNA, pokud on na to přistoupí,” uzavírá Putinová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám