Hlavní obsah

Putin jmenoval ministrem svého bývalého pobočníka

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Novým ministrem pro mimořádné situace jmenoval ruský prezident Vladimir Putin svého bývalého asistenta Alexandra Kurenkova. Návrh, který předložil v polovině května, Rada federace ve středu schválila, informovala agentura RBK.

Foto: Mikhail Metzel, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

S odvoláním na své zdroje agentura uvedla, že Kurenkov působil v minulosti v ochrance vysokých státních činitelů včetně expremiéra Viktora Zubkova. V roce 2015 se stal Putinovým osobním pobočníkem (adjutantem). Dmitrij Peskov, mluvčí Kremlu, řekl, že si ho Putin vybral, protože ho „osobně dobře zná“.

Peskov perlí: Místo na lodích přece může Ukrajina vyvážet obilí po železnici

Evropa

Kurenkov, který loni získal hodnost generála, byl letos nasazen v tzv. speciální vojenské operaci, jak Moskva označuje válku na Ukrajině, v řadách Ruské gardy.

Před jmenováním do čela resortu pro civilní obranu, mimořádné situace a likvidaci následků živelních katastrof působil jako poradce šéfa Ruské gardy Viktora Zolotova, jednoho z nejhorlivějších iniciátorů nynější války na Ukrajině.

Chodorkovskij nastínil, jak rozbít ruské impérium

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám