Hlavní obsah

Putin jako dobyvatel a císař: Kozáci odhalili svému prezidentovi bustu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin má od neděle nedaleko Petrohradu stylizovanou bustu, kterou mu odhalili jeho obdivovatelé z řad petrohradských kozáků. Plastika na podstavci z imitace bronzu zobrazuje šéfa Kremlu jako římského císaře a nápadně připomíná Julia Caesara.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Petrohradu odhalili bustu Putina připomínající římského císařeVideo: Reuters

 
Článek

„Chtěli jsme Vladimira Putina učinit nesmrtelným jako dobyvatele a státníka, který vrátil Krym Rusku,“ citovala agentura AFP Andreje Poljakova, vůdce petrohradské skupiny kozáků Irbis.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Plastiku Putinova hrudníku, ramen a hlavy vytvořil petrohradský sochař Pavel Grešnikov. Ruského prezidenta zobrazuje oblečeného v tóze, kterou na veřejnosti nosili římští občané. Grešnikov údajně zvolil tento druh nařaseného oblečení po několika pokusných verzích s jinými oděvy včetně rytířského brnění.

Bustu krášlí medaile s ruským znakem. Grešnikov prý také zvažoval, že by na Putinovu hlavu umístil vavřínový věnec, nakonec si to ale prý rozmyslel. Plastika by podle něj vypadala příliš římsky.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Busta ruského prezidenta, v pozadí kozáci v tradičních uniformách

Zhruba půlmetrovou bustu z umělé pryskyřice nechali vytvořit místní kozáci, kteří jako ruští vlastenci podporují politiku Kremlu. Svůj historický původ odvozují od kozáckých jednotek, které za carských dob bránily hranice Ruska a jejichž členové měli pověst neohrožených a příkladně organizovaných bojovníků.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Kozáci při slavnostním odhalení busty Vladimira Putina

Socha stojí ve vesnici Kasimovo zhruba 20 kilometrů od Petrohradu na pozemku vlastněném kozáckým spolkem Irbis.

„Podoba římského císaře je obrazem moudrého muže,” vysvětlil Poljakov. Představuje podle něj „historickou roli Vladimira Putina, který uspěl při sjednocení Ruska a Krymu“.

Ruská anexe Krymu z března 2014 byla součástí dosud trvající krize na východě Ukrajiny. Vyvolala ostrou kritiku ze strany Kyjeva i Západu a přinesla Moskvě dosud udržované sankce.

Slavnostního ceremoniálu se zúčastnili členové sdružení v tradičních kozáckých uniformách, kteří zazpívali ruskou hymnu.

Svou úctu na obřad také přišel vzdát dohola ostříhaný místní rapper Stanislav Barecký, který si nezapomněl vzít oblíbené zlaté řetězy.

Kozáci podle médií plánují nechat vytvořit Putinovo poprsí ve dvojnásobné velikosti z bronzu, až na to budou mít dost peněz.

Ruský prezident si na veřejnosti soustavně vytváří pozitivní mediální obraz. Naposledy o víkendu oblékl hokejový dres a v Soči odehrál zápas, ve kterém dal osm gólů. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vladimir Putin nastřílel osm gólůVideo: Reuters

Kreml odhalení busty nekomentoval, uvedl ruský web RT. Putin už dal ale před lety najevo, že si nepřeje, aby po něm byly pojmenovávány ulice nebo mu lidé stavěli pomníky. Prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov už dřív odmítl, že by jeho šéf „kult osobnosti“ záměrně inicioval, vychází podle něj z oblíbenosti Vladimira Vladimiroviče mezi lidmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám