Hlavní obsah

Putin dohodu o plynu nechce, tvrdí ukrajinský premiér Jaceňuk

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Putin žádnou dohodu o plynu nechce, Ukrajinu chce nechat zmrznout, tvrdí ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Těmito slovy v úterý okomentoval současná jednání o cenách plynu mezi Ruskem, Ukrajinou a EU.

Foto: Andrew Kravchenko, ČTK/AP

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk při cestě letadlem z Lvova do Kyjeva

Článek

„Jestli nedojde k dohodě, tak otevřeně říkám, že jsem přesvědčen, že Putin nechce podepsat žádnou dohodu. Úkolem Putina je, nechat Ukrajinu zmrznout. A my musíme být připraveni na nejhorší scénář,“ řekl Jaceňuk při návštěvě Javorovského polygonu ve Lvovské oblasti.

Svůj komentář ještě vystupňoval. „Dokud nebude dohoda, dokud nebude dokument, je brzo mluvit o řešení plynové otázky. Jak znám Rusy, je možné podepsat dohodu, zaplatit a nic nedostat. Znám tyhle ruské kousky,“ dodal ukrajinský premiér. V podobném duchu se vyjádřil i v New Yorku v zákulisí OSN. Tehdy řekl, že Rusko používá plyn jako zbraň. [celá zpráva]

Kampaň před volbami vrcholí

Jaceňuk zmínil, že Ukrajina má v zásobnících 17 miliard kubických metrů plynu, takže pokud by EU byla ochotná k reverzním dodávkám, přežila by podle něj zimu. Otázkou ovšem je, zda budou moci země EU poskytovat v zimě plyn Ukrajině.

V nouzi je možné ze zásob ropy, které země má, získat 200 tisíc tun mazutu a použít ho v elektrárnách. Ty většinou spalují uhlí, jenomže toho se také nedostává kvůli bojům na východě Ukrajiny. Většina šachet v Donbasu je zavřených, zničené jsou i cesty. O uhlí z Donbasu má navíc zájem Krym.

Jaceňukův vyhrocený komentář ovšem může souviset s vrcholící kampaní před víkendovými volbami do parlamentu a snahou získat ve Lvovské oblasti hlasy nacionalistů a radikálů, kteří většinou upřednostňují ultranacionalistickou stranu Svoboda.

Ruská vojska se nestahují od hranic

Ukrajinská bezpečnostní rada tvrdí, že ruské jednotky se navzdory sdělení Moskvy od ukrajinských hranic nestahují, i když jejich cvičení už skončilo.

”Pozorovali jsme začátek pohybu ruských vojsk, která jsou dislokována podél rusko-ukrajinské hranice na teritoriu ruské federace,“ řekl mluvčí rady Andrij Lysenko a dodal: „Ony se údajně účastnily vojenského cvičení. Říci, že se všichni vrátili na domovské základny, nemůžeme. Většina z nich zůstala na místě.“

Ruské ministerstvo obrany 13. října oznámilo konec plánovaného cvičení a stažení 17 600 vojáků, kteří „v létě cvičili na polygonech v Rostovské oblasti“.

Reklama

Výběr článků

Načítám