Hlavní obsah

Putin chce zlepšení vztahů s EU, ta prodloužila sankce kvůli Krymu

Petrohrad

Ruský prezident Vladimir Putin se v rámci ekonomického fóra v Petrohradu v pátek setkal s italským premiérem Matteem Renzim. Prohlásil, že by EU měla zlepšit vztahy s jeho zemí navzdory sankcím. Unie přitom právě prodloužila sankce vztahující se k anektovanému Krymu. Putin s Renzim se také vyjádřili k britskému referendu o setrvání v EU. Italský premiér prohlásil, že pokud Británie z EU odejde, bude to už navždy.

Foto: Mikhail Metzel/TASS/Host Photo Agency/Pool, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a italský premiér Matteo Renzi v Petrohradu

Článek

Evropská unie by podle Putina měla "ukázat flexibilitu" a zvážit zájmy unijních investorů, kteří s Ruskem chtějí obchodovat. EU podle něj zůstává klíčovým obchodním partnerem Ruska a Rusové nejsou na Evropu naštvaní, dodal.

Prezident Putin v této souvislosti poznamenal, že návštěva italského premiéra v Rusku svědčí o oboustranném přání překonávat potíže ve vzájemných vztazích. Vysmekl také poklonu, když ho označil za nadaného řečníka: "Klaním se před jeho projevem. Itálie by měla být na takového premiéra hrdá".

Setkání se uskutečnilo ve stejný den, kdy EU o rok prodloužila sankce vůči Krymu, který předloni Moskva anektovala. Agentura Reuters navíc v pátek informovala, že unijní diplomaté příští týden schválí také půlroční prodloužení tzv. sektorových sankcí zavedených kvůli válce na Donbasu.

Renzi varoval Brity před vystoupením

Renzi s Putinem mluvili také o reformě EU. Zatímco podle italského premiéra se bude „příští rok muset v každém případě výrazně reformovat, jinak je s ní konec“, tak podle ruského prezidenta EU reformu nepotřebuje. „Evropa je Evropa," pronesl nejednoznačně Putin.

Renzi se současně přidal k hlasům varujícím Velkou Británii před vystoupením. Varoval, že když „Spojené království opustí Evropu, bude to navždy“.

Foto: ČTK/AP

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker s prezidentem Vladimirem Putinem v Petrohradu

Renzi na petrohradském fóru vystoupil jen den po předsedovi Evropské komise Jean-Claudeovi Junckerovi. Stali se prvními vrcholnými představiteli Unie v Rusku od vyhlášení sankcí před dvěma lety. Junkcer odrážel kritiku slovy, že je nutné vést s Ruskem dialog a na fóru prohlásil, že „EU a Rusko jsou na sobě vzájemně závislé a obě strany mají povinnost spolupracovat“.

Související téma:

Foto: , Novinky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám