Hlavní obsah

Putin a Porošenko si opět telefonovali, podruhé za dva dny

– Kyjev

Šéf Kremlu Vladimir Putin v úterý ukrajinského prezidenta Petra Porošenka znovu ujistil o připravenosti Ruska napomáhat mírovému řešení ukrajinského konfliktu. Oznámila to agentura ITAR-TASS s odvoláním na obsah jejich telefonického rozhovoru. Oba státníci spolu o řešení krize telefonicky hovořili už v sobotu a v pondělí.

Foto: Alexei Druzhinin/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

"Putin v telefonickém rozhovoru s Porošenkem potvrdil připravenost Ruské federace nadále napomáhat mírovému urovnání krize," uvedla ruská agentura. "Během rozhovoru zdůraznil význam toho, aby strany vnitroukrajinského konfliktu zajistily stabilní režim příměří na jihovýchodě země," citoval ITAR-TASS tiskovou službu Kremlu.

Putin s Porošenkem v pondělí podle stručné zprávy Kremlu "diskutovali o opatřeních, která by napomohla mírovému řešení situace na jihovýchodě Ukrajiny".

Foto: Andrew Winning, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Úterní beseda obou státníků byla podle ruské agentury věnována i "aktuálním tématům hospodářské spolupráce". Putin a Porošenko se dohodli, že budou pokračovat v řešení otázek, které vyplynuly z podpisu smlouvy o přidružení Ukrajiny k Evropské unii.

Rusko v souvislosti s podpisem asociační smlouvy trvá na přehodnocení hospodářských vztahů s Ukrajinou. Moskva se obává, že masový přísun evropského zboží bezcelně dováženého na Ukrajinu může ohrozit stabilitu ruského vnitřního trhu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám