Hlavní obsah

První zadržení při protestech proti summitu G7 ve Francii

Biarritz
Aktualizováno

Proti sobotní schůzce představitelů sedmi nejvyspělejších ekonomik světa G7 ve francouzském Biarritzu protestovali od pátečního odpoledne až do noci odpůrci summitu. Agentura AFP s odvoláním na místní úřady informovala o 17 zadržených, čtyři policisté utrpěli lehká zranění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Summit G7 v Biarritzu doprovázejí protestyVideo: Reuters

 
Článek

Nepokoje vypukly v městečku Urrugne jižně od Biarritzu, kde se nachází jeden z táborů odpůrců. Skupina 100 až 200 lidí se tam odpoledne pokusila obsadit kruhový objezd u dálnice A63, avšak policie jí v tom zabránila.

Pak demonstranti u svého tábora házeli na policii různé předměty. Ta odpověděla slzným plynem a gumovými projektily.

Pořádek byl v Urrugne obnoven krátce po 22:00. Čtveřici strážců zákona podle prefektury zranila pyrotechnika použitá demonstranty, o zraněních na druhé straně zatím úřad neinformoval.

Foto: Bob Edme, ČTK/AP

Francouzská police použila proti demonstrantům slzný plyn

Protesty proti summitu G7 budou pokračovat v sobotu. Už před polednem začne nahlášená manifestace ve městě Hendaye na francouzsko-španělské hranici.

Summit G7

V Biarritzu a okolí je kvůli víkendové vrcholné schůzi v pohotovosti přes 13 000 policistů a četníků.

Šéfové států a vlád zemí G7 včetně amerického prezidenta Donalda Trumpa či německé kancléřky Angely Merkelové se nejprve setkají na neformální večeři. Poprvé se ve své funkci vrcholné schůzky G7 zúčastní i nový předseda britské vlády Boris Johnson. Na pozvání francouzského prezidenta Emmanuela Macrona dorazí na summit  i prezidenti Chile a Jihoafrické republiky a premiéři Indie a Austrálie, jejichž země členy G7 nejsou.[celá zpráva]

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Francouzský policista odvádí aktivistu u Hendaye

Foto: Bob Edme, ČTK/AP

Francouzská policie se chytá vypálit na demonstranty granáty se slzným plynem.

Reklama

Výběr článků

Načítám