Hlavní obsah

První polské dítě „ze zkumavky“ vystoupilo z katolické církve

Právo, Pavol Minárik

První dítě narozené při asistované reprodukci ze zkumavky, dnes 26letá Agnieszka Ziolkowská, vystoupila z katolické církve. Učinila tak na protest proti dlouhodobému ponižování dětí narozených díky metodě „in vitro“, tedy „ze zkumavky“, a jejich rodičů polským katolickým episkopátem.

Foto: Profimedia.cz

Od roku 1987 se Polsku narodilo 25 tisíc dětí ze zkumavky. Ilustrační foto

Článek

„Lži, které o nás beztrestně šíří vysocí představitelé církve, například že jsme děti Frankensteina, které nemají právo na existenci, mě ani tak nebolí, jako pobuřují. Už dávno překročili všechny hranice slušnosti a zdravého rozumu. Proto už nechci patřit do této duchovní instituce,“ uvedla Ziolkowská v neděli ve varšavském Radiu Zet.

Do kostela už nevstoupí

Dokument oznamující vystoupení z církve v přítomnosti dvou svědků odevzdala mladá Polka v jednom z katolických kostelů v Poznani. „Podle kanonického práva Ziolkowská i nadále zůstane katoličkou, protože křest je nezrušitelný a zápis o něm v církevní matriční knize neměnný,“ reagoval na její krok episkopát.

„Na mém postoji to však nic nemění, do katolického kostela už nevstoupím,“ uvedla Polka.

Od roku 1987 se v Polsku narodilo až 25 tisíc dětí počatých metodou „in vitro“. Přesto, že jde o legální a ve světě značně rozšířenou metodu, polský episkopát proti ní otevřeně bojuje a letos koncem června vydal stanovisko, které ji od základu zpochybňuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám