Hlavní obsah

První pohřeb atentátníka z Paříže: Neoznačený hrob a obřad v utajení

Paříž
Aktualizováno

Do neoznačeného hrobu na hřbitově na předměstí Paříže pohřbila rodina na Štědrý den jednoho z atentátníků, který vraždil v hudebním klubu Bataclan v centru francouzské metropole. Tamní média o tom informovala v neděli s tím, že pohřbeným byl Samy Amimour. V koncertní síni atentátníci povraždili 13. listopadu 90 lidí. Pařížské atentáty si vyžádaly celkem 130 obětí.

Foto: Profimedia.cz

Jeden ze sousedů Samyho Amimoura ukazuje jeho fotografie uložené v mobilním telefonu.

Článek

Auto, které přivezlo tělo Samyho Amimoura na hřbitov v La Courneuve, zakrývala řada stromů, aby celá ceremonie zůstala skrytá před zraky veřejnosti, uvedl francouzský server Le Journal du Dimanche. Pohřbu se zúčastnilo pouze několik lidí, informace o tom, že k němu dojde, byly přísně důvěrné.

Oficiálně francouzské úřady nepotvrdily, že v neoznačeném hrobě skončil právě Samy Amimour, ale podle médií pohřbili ve čtvrtek odpoledne právě jeho.

„Byl pohřben v pět hodin odpoledne, jeho rodiče učinili opatření, aby jeho hrob nemohl být identifikován,“ uvedl nejmenovaný zdroj citovaný francouzským serverem listu Le Parisien. Podle jednoho z účastníků obřadu se na místě mluvilo jen málo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Francouzský novinář natočil útok v koncertní síni Bataclan v PařížiVideo: Daniel Psenny, Reuters

Hřbitov v La Courneuve je v departementu Seine-Saint-Denis, kde Amimour vyrůstal a kde žijí jeho rodiče.

První pohřbený

S největší pravděpodobností se jedná o prvního z pachatelů listopadových teroristických útoků v Paříži, kterého úřady dovolily pohřbít. Zákazem označit hrob chtějí údajně předejít tomu, aby se stal terčem útoků nebo naopak místem setkávání radikálních islamistů.

Francouzští občané mají právo být pohřbeni v místě, kde žili, zemřeli, nebo tam, kde žije jejich rodina.

Dalších sedm těl zůstává v Institutu soudního lékařství v Paříži. Kde budou zbývající atentátníci pohřbeni, není jasné. Už v minulosti ale úřady pohřbívaly zabité teroristy s vyloučením veřejnosti a do neoznačených hrobů. Podobná situace nastala i v souvislosti s útoky v redakci satirického magazínu Charlie Hebdo. [celá zpráva]

Do Sýrie a zpět

Osmadvacetiletý bývalý řidič autobusu Amimour se narodil ve Francii. Už v roce 2012 byl obviněn z terorismu kvůli údajné snaze odejít do výcvikového tábora islamistů v Jemenu či Somálsku. Později se ale úřadům ztratil a Francie na něj vydala mezinárodní zatykač.

Vyšetřovatelé zjistili, že tehdy odcestoval do Sýrie a následně se dostal nepozorovaně zpět do Francie.

Foto: Profimedia.cz

Samy Amimour

Kromě Amimoura v koncertní síni Bataclan útočili další dva Francouzi - 29letý Omar Ismail Mostefai a 23letý Fouad Mohamed Aggad. Další teroristé útočili 13. listopadu u stadiónu Stade de France či v pařížských barech a restauracích. Na útěku je stále Salah Abdeslam podezřelý z přímého zapojení do atentátů.

Reklama

Související články

Vrazi z Bataclanu počítali s tím, že uniknou

Dva ze tří členů komanda, které vraždilo střelbou z kalašnikovů v pařížském klubu Bataclan, počítali, že z místa uniknou k další akci. Neměli zjevně v úmyslu...

Výběr článků

Načítám