Hlavní obsah

První podezřelý z útoků v Británii stanul před soudem

LONDÝN

Před britským soudem v sobotu dopoledne krátce stanul první člověk, který byl obžalován v souvislosti s nedávnými zmařenými teroristickými útoky v Londýně a Glasgowě. Sedmadvacetiletý lékař Bilál Abdalláh, který se narodil v Británii, avšak vyrostl a vystudoval v Iráku, byl obžalován z konspirace s cílem způsobit explozi. Za tento čin mu hrozí až doživotní vězení.

Článek

Sobotní slyšení bylo součástí předběžného líčení, které je první etapou k regulérnímu procesu. Obžalovaný pouze potvrdil své jméno a datum narození. Příště by se měl k soudu dostavit 27. července. Jeho právníci nepožádali o propuštění na kauci.

Bilál Abdalláh, který je jedním z osmi zadržených v souvislosti se zmařenými útoky, dokončil studia na univerzitě v Bagdádu v roce 2004. Podle BBC pak získal loni lékařskou registraci v Británii a následně pracoval jako diabetolog v nemocnici Royal Alexandra Hospital v Paisley poblíž skotského Glasgowa.

Zatčen byl v sobotu 30. června na glasgowském letišti, kde se prý podílel na pokusu o teroristický útok. Byl údajně spolujezdcem v džípu, s nímž se pokusil najet do terminálu. Řidič automobilu, jehož totožnost provázejí nejasnosti, při útoku utrpěl vážná zranění a s popáleninami na 90 procentech těla leží v nemocnici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám