Hlavní obsah

První oběť e-cigaret v Evropě. Osmnáctiletému Belgičanovi selhaly plíce

– Brusel

E-cigarety připravily v Evropě o život prvního člověka. Na následky jejich používání selhaly plíce 18letému Belgičanovi Raphaëlu Pauwaertovi, ve čtvrtek to uvedl The Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Evropa má první oběť e-cigaret (ilustrační foto).

Článek

„Lékaři prozkoumali všechny možné příčiny smrti. Jedinou hypotézou zůstává e-cigareta,“ řekl deníku Pauwaertův otec Thierry.

Doktoři mají podezření, že onemocnění mu způsobila tekutá náplň. Raphaël používal legální konopný olej, který není omamnou látkou.

V Evropě se jedná o první případ úmrtí na následky používání e-cigarety.

Byl to silný hoch. Během jednoho týdne jsem ale viděl, jak se z něj stala troska.
Raphaëlův otec Thierry Pauwaert

Raphaëlova nemoc začala nevinně a původně se projevovala občasným kašlem. Postupně se ale začínal dusit a byl převezen do nemocnice. Jeho hladina kyslíku byla tak nízká, že upadl do kómatu. Plíce mu ztuhly a po 26 dnech byl od přístrojů odpojen.

„Hrál ragby, byl to silný hoch. Během jednoho týdne se z něj stala troska,“ popisoval Pauwaert synovu proměnu. Doufá, že jeho smrt pomůže předejít dalším onemocněním způsobeným e-cigaretami.

Šestnáctiletý Brit je v kómatu

V pondělí upadl do kómatu po dýchacích problémech, které způsobila e-cigareta, 16letý Brit Ewan Fisher. Přístroje ho zatím udržují naživu.

V USA za týden zemřeli na následky používání e-cigaret tři lidé

Amerika

Elektronická cigareta vytváří aerosol podobný cigaretovému kouři zahřátím kapalné náplně. Aerosol pak uživatel vtahuje do plic a vydechuje.

Zatímco v Evropě jde o první úmrtí způsobené „vapingem“, americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí ve čtvrtek uvedlo, že v USA stoupl počet mrtvých dávaných do souvislosti s kouřením e-cigaret na 42.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám