Hlavní obsah

Průzkumy se rozcházejí v tom, zda Britové dají EU vale

– Londýn • Aktualizováno

Zastánci vystoupení Spojeného království z Evropské unie necelé dva týdny před referendem o takzvaném Brexitu vedou nad táborem Britů, kteří by rádi v osmadvacítce zůstali. Naznačuje to poslední výzkum vypracovaný společností ORB pro deník The Independent. Pro vystoupení z EU by se podle něj vyslovilo 55 procent voličů. Jenže podle průzkumu pro list The Observer chce v EU zůstat 44 procent dotazovaných, naopak pro brexit, tedy odchod Británie z EU, se vyslovilo 42 procent dotazovaných a 13 procent zůstává nerozhodnutých.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Agentura pro výzkum veřejného mínění ORB se dotazovala dvou tisíc respondentů. Libra na zveřejnění výsledků výzkumu reagovala prudkým poklesem, což agentura Bloomberg vysvětluje tím, že investoři znejistěli a někteří přestali věřit, že Davidovi Cameronovi „největší hazard v moderních dějinách Velké Británie” vyjde.

Samotný ministerský předseda, který po vyjednávání v Bruselu zahájil kampaň pro setrvání Británie v osmadvacítce, je ale klidný. Nebo se tak alespoň snaží působit.

„Myslím, že bychom měli zapomenout na průzkumy. Jeden průzkum se bude konat za třináct dní,“ reagoval Cameron v pátek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám