Hlavní obsah

Proud běženců teď směřuje přes Slovinsko

Právo, Novinky, rei, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lublaň
Aktualizováno

Do Slovinska během soboty dorazilo okolo 2700 migrantů poté, co své hranice s Chorvatskem uzavřelo Maďarsko. Uvedl to server BBC a poznamenal, že příliv dalších běženců byl očekáván v průběhu noci. Slovinsko oznámilo, že bude migranty pouštět dál, dokud je budou přijímat Rakousko a Německo. Pro případ změny však byla do pohotovosti uvedena armáda.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Migranti směřují přes Slovinsko do Rakouska a Německa.

Článek

„Na rozdíl od jiných zemí mělo Slovinsko čas se připravit. Není to dokonalé, ale jde to,“ popsala přesun běženců přes slovinské území agentuře AFP mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Caroline van Burenová. Většina migrantů podle ní pochází ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu. „Prchají před válkou, doslova běží o život,“ podotkla.

Slovinsko uvedlo, že běžence nebude zadržovat, dokud budou moci smět dál do Rakouska a Německa, kam většina z nich míří. Pro případ potřeby je ale připravena k nasazení armáda.

„Na bezpečnost a pořádek se zaměříme ještě víc, aby naše země mohla normálně fungovat,“ ohlásil slovinský premiér Miro Cerar.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Běženci v Chorvatsku míří do Slovinska.

Podle AFP přepravil asi 1200 běženců z Chorvatska k hraničnímu přechodu Mursko Središće/Petišovci vlak. Mezitím dorazily do slovinského pohraničního města Gruškovje dva autobusy s migranty. Podle BBC jimi cestovaly většinou rodiny i s malými dětmi. Úřady tam pro ně zajistily lékařskou prohlídku, jídlo a teplé oblečení.

Slovinsko-chorvatská hranice je vnější hranicí schnegenského prostoru. Chorvatsko je sice členem Evropské unie, ale na rozdíl od Maďarska a Slovinska není v Schengenu.

Běženců v Maďarsku ubylo

Web maďarské policie v neděli oznámil, že v průběhu pátku překročilo maďarsko-chorvatské hranice 6353 migrantů. Po uzavření zelené hranice s Chorvatskem o půlnoci z pátka na sobotu počet uprchlíků prudce klesl. V sobotu zaznamenali na maďarském území pouze 870 migrantů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám