Hlavní obsah

Protišpionážní dohoda Německo-USA nebude

Právo, DPA, vpl, roš

Protišpionážní dohodu mezi Spolkovou republikou a USA se nepodařilo uzavřít. Týdeníku Der Spiegel to řekl německý ministr vnitra Thomas de Maiziére.

Foto: Profimedia.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová a prezident USA Barack Obama

Článek

„Už neočekávám, že by se dohodu o zákazu vzájemné špionáže podařilo uzavřít. Na tom zřejmě nic nezmění ani květnová cesta Angely Merkelové do Washingtonu, kde se kancléřka setká s americkým prezidentem Barackem Obamou. Má očekávání, že rozhovory budou úspěšné, jsou nízká. Ale samozřejmě v rozhovorech pokračujeme,“ řekl ministr s tím, že ze strany USA narazili němečtí vyjednávači na chlad.

NSA špehovala 122 cizích lídrů

Americká Národní bezpečnostní agentura (NSA) shromáždila za jediný měsíc údaje o 122 zahraničních lídrech. Vytvořila zvláštní databázi, v níž se mj. nacházelo přes 300 zpráv o německé kancléřce Angele Merkelové. S odvoláním na dokumenty získané Edwardem Snowdenem, bývalým systémovým analytikem NSA, to napsal týdeník Der Spiegel.

Mezi dalšími lídry zařazenými do databáze nechyběli prezidenti Běloruska, Peru, Somálska, Guatemaly a Kolumbie. Zájmové osoby NSA v květnu 2009 zařadila do tajné databáze abecedně podle křestního jména, od Angely Merkelové až po Juliji Tymošenkovou, tehdejší ukrajinskou premiérku.

Časopis uvedl, že v dokumentu, do něhož mohli jeho redaktoři nahlédnout, se nacházelo 12 jmen včetně Abdullaha Badawiho, který právě v té době odstoupil z úřadu předsedy malajsijské vlády. Washington ani NSA nepopřely, že agentura monitorovala mobil Merkelové.

Další zveřejněný dokument NSA ukazuje, že s cílem kontrolovat co největší počet počítačů ve světě vyvinula vir, který ovládne už existující sítě profesionálních hackerů.

Související témata

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Angela Merkelová po oznámení odhadů, které jí přisoudily až 42 procent

Foto: ČTK/AP

Edward Snowden

Program nazvaný Turbine tak sleduje velké skupiny počítačů najednou, přičemž moderní lokální síť může v současnosti zahrnout i dva milióny počítačů, napsal internetový server Wired.com.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám