Hlavní obsah

Protiruské nálady na západě způsobily škody, řekl Orbán při návštěvě Putina

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

Maďarský premiér Viktor Orbán opětovně kritizoval protiruské sankce. „Protiruské nálady na západě působily negativně i na maďarské hospodářství, v důsledku sankcí nám vznikly škody ve výši několika miliard,“ řekl Orbán na čtvrteční společné tiskové konferenci s prezidentem Ruské federace Vladimirem Putinem v Budapešti.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Budapešti

Článek

Orbán věří, že vztahy mezi Evropskou unií a Ruskou federací se postupně zlepší. „Dobré vztahy mezi Evropskou unií a Ruskou federací jsou základní podmínkou evropského míru. Maďarsko může být úspěšné pouze tehdy, pokud bude mít dobré vztahy se všemi světovými mocnostmi,“ dodal Orbán.

Představitelé Ruské federace a Maďarska se dohodli na pokračování dvanáctimiliardové investice v maďarské jaderné elektrárně Paks. „Letos by měly začít přípravné práce a o rok později by měla být zahájena výstavba,“ zdůraznil Orbán.

Putin obvinil Ukrajinu z eskalace napětí

Ruský prezident Vladimir Putin se také vyjádřil k nové eskalaci napětí na Ukrajině.

Podle něj ho vyprovokovala ukrajinská strana.  „Minulý pátek obsadili Ukrajinci jedno stanoviště, pokračovali v postupu asi dvě stě metrů, ale poté byli odraženi,“ uvedl ruský prezident.

Putin spatřuje příčinu eskalace napětí v tom, že Kyjev nutně potřebuje peníze a před světem chce sebe postavit do role oběti agrese. „Ukrajinští oligarchové finančně podporovali v amerických volbách jednoho z kandidátů, ale ten nezvítězil. Nyní musí vyvolat pozornost nového amerického vedení,“ řekl Putin.

Ruský prezident vidí za obnovením konfliktu rovněž vnitropolitické příčiny. Centrální vládu v Kyjevě označil za stále slabší. „Sociální a hospodářská politika se ukázala jako neúspěšná, posiluje opozice a je potřeba odvést pozornost. Ukrajinské vedení není připraveno plnit minské dohody a hledá záminku, jak by od této dohody odstoupilo,“ dodal Putin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám