Hlavní obsah

Proti kácení v budapešťském Městském parku protestovaly stovky lidí

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Stovky policistů zasahovaly ve středu proti ochráncům přírody v budapešťském Městském parku (Városliget). Vláda zde připravuje výstavbu a ochránci přírody od letošního dubna chránili stromy, které mají padnout za oběť novým budovám. Policisté vynášeli demonstranty, kteří si v parku vybudovali tábor. Několik z nich se připoutalo řetězy ke stromům.

Foto: MTI

Maďarští policisté zasahují proti ochráncům přírody.

Článek

„Park potřebuje klid a citlivý přístup. Zásahy těžkých strojů a kácení stromů jsou určitě to poslední, co mu prospívá,“ míní aktivistka Olga Kutyina.

Těžké stroje i přes protesty ve středu začaly s bouráním staré budovy bývalého výstaviště Hungexpo. Na místě má vyrůst Dům maďarské hudby.

Novostaveb bude víc

V Městském parku má kromě toho vyrůst i nová budova Národní galerie, Dětské divadlo a omlazovací kúrou projde Muzeum dopravy. Attila Sághi, technický ředitel akciové společnosti Városliget, zdůrazňuje, že většina nových budov bude stát na místech starých, nevyužívaných staveb.

Foto: MTI

Některé demonstranty musela policie odvléct násilím.

Dětské divadlo stálo v parku do roku 1952, kdy úřady nechaly budovou zbourat, aby se na přilehlém náměstí mohly konat prvomájové průvody a vojenské přehlídky. Teď se novostavba zrodí podle původních zachovaných plánů. V parku je nyní 6400 stromů, stavební činnosti padne za oběť asi 150 z nich.

Orbán na hrad?

Starosta budapešťského 14. obvodu Gergely Karácsony považuje celou akci za mazanou zástěrku. „Přestavba parku souvisí s tím, že premiér Viktor Orbán chce pro sebe jako sídlo Budínský hrad,“ říká.

I když právě toto vládní představitelé usilovně popírají, projekt změn v parku skutečně souvisí s plánem přestavby areálu Budínského hradu. Některé kulturní instituce se mají přestěhovat z hradního vrchu do Městského parku. Na hrad se poté přestěhuje i kancelář premiéra. Ta nyní sídlí v areálu parlamentu a v okolních budovách.

Reklama

Výběr článků

Načítám