Hlavní obsah

Protesty v Turecku mají třetí oběť, zemřel policista, který spadl do jámy

Istanbul

Třetí obětí týden dlouhých protestů v Turecku je policista, který podlehl svým zraněním, jež utrpěl při zásahu v přímořském městě Adana na jihu země. Demonstrace si vyžádaly už 4000 zraněných. Zatímco v Istanbulu byla noc na čtvrtek klidná, Ankara zažila tvrdé střety a policie nasadila slzný plyn.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nepokoje v Turecku pokračujíVideo: Reuters

 
Článek

I když si protesty vyžádaly řadu zraněných policistů, za smrt policisty z Adany žádný demonstrant nemůže. Příslušník pořádkových sil se zranil nešťastnou náhodou, když při zásahu proti demonstraci spadl z mostu do podjezdu, který byl ještě ve výstavbě.

Do země se ve čtvrtek vrací z třídenní návštěvy severoafrických zemí premiér Recep Tayyip Erdogan. Ten je jedním z terčů protestů, demonstranti od něj požadují omluvu za dehonestující výroky na jejich stranu. Označil je za nedemokratické extremisty, i když připustil, že někdy byl policejní zásah příliš tvrdý. Tvrdil však, že než se vrátí, protesty skončí. [celá zpráva]

Vicepremiér se přitom už omluvil. [celá zpráva]

Foto: Burhan Ozbilici, ČTK/AP

Demonstrant v Ankaře háže na policisty garnát

V centru Ankary v noci stovky demonstrantů skandovaly slogany proti Erdoganovi a požadovaly jeho demisi. Na zasahující policisty házely kameny. Ve východotureckém Tunceli několik set demonstrantů postavilo barikády na hlavní třídě. Policie odpověděla vodními děly. Ve středu odpoledne v rámci 36hodinové stávky odborářů se konaly i manifestace odsuzující zásahy policie.

Demonstranti už zformulovali i další požadavky. Kromě Erdoganovy omluvy a demise chtějí rezignaci policejních šéfů Istanbulu, Ankary a dalších měst, propuštění zadržených osob, posílení svobody projevu a zastavení plánů na realizaci kontroverzního developerského projektu v centru Istanbulu. Právě jeho chystaná výstavba minulý týden protesty odstartovala.

Místopředseda vládní islámské Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) Hüseyin Çelik se ve čtvrtek snažil situaci zklidnit prohlášením, že vláda rozumí obavám protestujících a přijme opatření k jejich zažehnání. Také vyzval stoupence AKP, aby nejeli vítat na letiště Erdogana a situaci ještě více nevyhrocovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám