Hlavní obsah

Do Barcelony míří desetitisícové pochody z pěti měst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid
Aktualizováno

Bouřlivé protesty, které odstartovaly v pondělí v reakci na tresty, jež vynesl španělský nejvyšší soud nad separatisty z řad bývalé katalánské vlády, pokračují v neztenčené míře. Do Barcelony míří z pěti měst pochody. V jednom, vypraveném z Girony, jde kolem deseti tisíc lidí. Do dalších se hodlají zapojit desítky tisíc lidí. Pochody mají dorazit do Barcelony v pátek, kde se na ten den chystá demonstrace spojená se stávkou, kterou vyhlásily katalánské odbory.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tisíce lidí se vydaly na pochod do BarcelonyVideo: AP

 
Článek

Manifestace přerostly v úterý večer a v noci v násilnosti zejména v Tarragoně a Barceloně. Ve městě vyrostly večer na několika místech barikády, na nichž radikální skupiny zapalovaly pneumatiky. Zranění utrpělo podle posledních zpráv 72 španělských a katalánských policistů a zadrženo bylo 51 lidí. Zranění utrpěli také demonstranti, od pondělí bylo ošetřeno 170 protestujících.

Soud tvrdě potrestal katalánské politiky za referendum, vicepremiér dostal 13 let

Evropa

Násilí radikálních skupin kritizovala španělská vláda premiéra Pedra Sáncheze i katalánská vláda a barcelonská starostka Ada Colauová. „Je zřejmé, že nejednáme o mírovém občanském hnutí, ale o hnutí koordinovaném skupinami, které násilím v ulicích narušují společný život v Katalánsku,“ reagovala španělská vláda a uvedla, že je připravena přijmout „potřebná opatření“.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Protesty v přerostly v Barceloně v násilné střety s policisty.

Kvůli situaci v Katalánsku svolal španělský ministerský předseda Sánchez schůzky s lídry opozice Pablem Casadem, Albertem Riverou a Pablem Iglesiasem.

Podle deníku La Vanguardia je problém i v tom, že katalánská vláda neměla připravený žádný politický plán, jak na pondělní verdikt reagovat. Vyzvala jen k pokojné masové občanské neposlušnosti. Deník La Vanguardia ve středu napsal, že radikální skupiny svým násilím připravují „terén“ pro drastická opatření Madridu. Tím může být právě i dočasné převzetí autonomie, jemuž se dosud Sánchezova vláda bránila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ostré střety demonstrantů s policií v BarceloněVideo: Reuters

Pro nezávislost Katalánska, které patří k hospodářsky nejvyspělejším oblastem Španělska, je podle různých průzkumů zhruba polovina z jeho 7,5 milionu obyvatel. Ale i mezi odpůrci nezávislosti se objevují názory, že tresty vězení za uspořádání referenda, ač neústavního, nejsou adekvátní.

Foto: Rafael Marchante, Reuters

Na mnoha místech Barcelony vyrostly barikády a pálily se ohně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám