Hlavní obsah

Protesty se vymkly, stalo se z nich monstrum, varoval francouzský ministr vnitra

Paříž

Demonstrace se změnily v monstrum, které se vymklo kontrole původním organizátorům, varoval v pátek podle BBC francouzský ministr vnitra Christophe Castaner. Francie čeká v sobotu další rozsáhlé demonstrace, vláda nasadí 89 tisíc policistů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Protesty studentů ve FranciiVideo: Reuters

 
Článek

Tři týdny trvající protivládní protesty „vytvořily monstrum, která uteklo svým tvůrcům“, řekl Castaner. Varoval, že „radikální elementy“ by mohly infiltrovat víkendové protesty žlutých vest.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Žluté vesty blokují přístup k rafinérii na západě FrancieVideo: Reuters

Tyto akce, za nimiž byla nespokojenost s chystaným zdaněním pohonných hmot, postupně začalo doprovázet násilí. Při první demonstraci lidé blokovali silnice a výjezdy z rafinerií. Další týdny ale už došlo k tvrdým střetům. Zejména když policie bránila lidem demonstrovat v Paříži na Champs Élysées.

Do protivládních protestů se také začaly zapojovat i skupiny nespokojené s jinými vládními kroky, třeba studenti. [celá zpráva]

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Zapálené odpadky při páteční demonstraci studentů a mládeže proti reformě školství

V sobotu se očekávají další protesty. Podle zdroje z ministerstva vnitra se do nich chtějí zapojit jak ultralevice, tak ultrapravice, uvedla AFP.

Castaner varoval, že úřady by mohly odpovědět tvrdě: „Nebudu tolerovat ty, kdo těží z nouze našich obyvatel.“ Ministr oznámil, že budou uplatněna „bezpečnostní opatření velkého rozsahu“.

Premiér Edouard Philippe oznámil, že po celé Francii bylo povoláno do služby 89 tisíc policistů a četníků, přičemž 8000 jich bude nasazeno v Paříži, kde budou mít k dispozici 12 obrněných transportérů.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Páteční protest studentů a a mládeže v Paříži

„Čelíme lidem, kteří tu nejsou, aby protestovali, ale aby ničili, a my musíme mít opatření, která jim neumožní utrhnout se z řetězu,“ řekl Philippe, který vyzýval ke klidu. Současně se snažil otupit ostří protestů dalšími sliby. Senátu sdělil, že vláda je otevřena uplatnit nová opatření pro nejhůře placené dělníky.

Vláda již slíbila, že po celý příští rok nezvýší daň z benzinu a nafty, ale organizátorům to nestačilo. Původně slíbila jen půlroční odložení daně a její dlouhá neochota ustoupit přilévala oleje do ohně protestů.

Média označují současnou vlnu násilností za nejhorší od protestů z roku 1968.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Protesty proti zvyšování daně z pohonných hmot se v centru Paříže zvrhly ve vandalství

Kvůli protestům bude o víkendu zavřeno muzeum Orsay i muzeum v Louvru, stejně jako opera.

Policie žádala, aby i obchody na Champs Élysées a dalších velkých nákupních bulvárech zůstaly zavřené. Posunuly se i termíny některých fotbalových zápasů včetně utkání mezi Paris St. Germain a Montpelier a mezi Saint Etienne a Marseille.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám