Hlavní obsah

Protest tisíců Srbů proti uvěznění Mladiče skončil potyčkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad
Aktualizováno

Masový mítink opoziční Srbské radikální strany (SRS) proti zatčení bývalého vojenského velitele bosenských Srbů Ratka Mladiče a snaze předat ho mezinárodní justici se v neděli večer uskutečnil v Bělehradě. Agentury odhadly počet účastníků protestu na 7000 až 10 000 lidí, přišla také Mladičova manželka a syn. Podle novinářů srbské televize a rozhlasu B92 na konci shromáždění skupina mladíků vyprovokovala srážku s policií.

Foto: Stoyan Nenov , Reuters

Starší žena demonstruje za podporu Ratka Mladiče

Článek

Asi 30 mladíků začalo poblíž budovy tureckého velvyslanectví v centru města házet na policisty kameny a lahve, po policejním zásahu zůstalo na zemi několik zraněných. Zraněn byl údajně nejméně jeden policista.

Organizátoři mítinku v čele s místopředsedou SRS Draganem Todorovičem poté vyzvali ke klidu a kvůli potyčce mítink přerušili. Do centra vzápětí dorazily policejní posily a SRS voláním Ať žije Mladić! krátce po 21:00 shromáždění ukončila.

Devětašedesátiletý Mladić nyní v bělehradské věznici čeká, až bude vydán k Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu. Mladiče, který je podezřelý ze zločinů za balkánské války v 90. letech, ve čtvrtek po létech pátrání dopadla srbská policie.

Nad hlavami demonstrantů vlály srbské vlajky, lidé drželi v rukou Mladičovy portréty a transparenty vyjadřující mu podporu. Bývalý velitel bosenských Srbů je všemi přítomnými považován za srbského hrdinu a ti, kdo ho chtějí vydat spravedlnosti, jsou v jejich očích zrádci Srbska. Celá akce radikálů se konala před budovou parlamentu pod hlavním heslem Stop zradě. Sám Mladić v předvečer protestu vyzval své stoupence, aby nedopustili v ulicích krveprolití.

Bezpečnost ve městě zajišťuje asi 3000 policistů, vládní budovy a sídla zahraničních diplomatických zastoupení dostala zvláštní policejní ochranu.

Na mítinku se prodávalo i mnoho nacionalistických suvenýrů. Fotbalový dres s Mladičovým portrétem nebo vojenskou čepici podobnou té, jakou generál nosil za války v 90. letech, bylo možné koupit v přepočtu za 120 korun.

Srbská radikální strana (SRS), která mítink pořádala, je součástí parlamentu. Její lídr Vojislav Šešelj je ale v současné době ve věznici v Haagu, kde rovněž čelí obvinění z válečných zločinů za válek v bývalé Jugoslávii.

Reklama

Výběr článků

Načítám