Hlavní obsah

Propusťte vězněné ukrajinské námořníky, vyzvali Rusko Merkelová a Macron

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž/Berlín

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron v pátek vyzvali Rusko, ať propustí ukrajinské námořníky, které zajalo minulý měsíc i s jejich loděmi v Kerčském průlivu mezi Azovským a Černým mořem. Oznámila to agentura Reuters.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Rusko obvinilo 24 námořníků z toho, že nelegálně překročili ruské hranice. Ukrajina tvrdí, že se Rusové nezákonně zmocnili dvou malých dělových člunů a remorkéru, a obviňuje Rusko z agrese. [celá zpráva]

Všichni ukrajinští námořníci se prohlásili za válečné zajatce, uvedla ukrajinská média s odvoláním na vyjádření jejich ruského obhájce.

Ruský prezident Vladimir Putin naposledy minulý týden naznačil, že stát se nebude do případu vměšovat, dokud neskončí trestní stíhání zadržených.

Znepokojení ohledně situace na Krymu

"Žádáme bezpečnou, svobodnou a nerušenou plavbu pro všechny lodě Kerčským průlivem a okamžité a bezpodmínečné propuštění všech nezákonně zadržených ukrajinských námořníků. I oni by měli strávit nadcházející svátky se svými rodinami," uvedli Merkelová a Macron ve společném prohlášení.

Vyjádřili také "velké znepokojení nad stavem lidských práv na Krymu, anektovaném Ruskem v rozporu s mezinárodním právem", jakož i nad tím, že Rusko použilo vojenskou sílu v Kerčském průlivu a že zneužívá kontroly nad Azovským mořem.

Po zajetí námořníků a jejich plavidel Kyjev vyzval své západní spojence k dalším sankcím proti Moskvě. Rusko na oplátku obvinilo Ukrajinu, že ve spiknutí se Západem se snaží vyprovokovat krizi.

Reklama

Výběr článků

Načítám