Hlavní obsah

Prokuratura žádá pro Navalného deset let za zpronevěru

Moskva

Moskevská prokuratura žádá u odvolacího soudu desetiletý trest pro opozičníka Alexeje Navalného za zpronevěru peněz firmy Yves Rocher. Navalnyj v prosinci odešel od soudu s tříapůlletou podmínkou, kauzu nyní projednává moskevský odvolací soud. Obhajoba tvrdí, že Navalnyj je nevinen a požaduje zrušení trestu.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Ruský blogger Navalnyj se svou ženou Julijí sleduje na videu svého bratra Olega

Článek

Obhájce Navalného před odvolacím soudem žádal, aby byl jeho klient zproštěn obvinění v celém rozsahu. Žalobci naopak trvají na tom, že podmíněný trest 3,5 roku vynesený soudem první instance je příliš mírný a neodpovídá způsobené škodě. Navalného je třeba „izolovat od společnosti,” zaznělo v soudní síni z úst ruských prokurátorů. Jeho bratr Oleg by prý měl dostat osm let.

Moskevský soud uložil Navalnému koncem loňského prosince trest 3,5 roku vězení podmíněně za zpronevěru peněz francouzské kosmetické firmy Yves Rocher. Jeho bratr Oleg dostal stejný trest nepodmíněně. [celá zpráva]

Navalnyj podle žalobců zpronevěřil částku ve výši 27 miliónů rublů (15 miliónů Kč v tehdejším kurzu) firmy Yves Rocher.

Zpronevěru řešil u dřevařské firmy

Soud v úterý odmítl vyslechnout svědky, které navrhovala obhajoba. Byl mezi nimi i šéf ruského zastoupení společnosti Yves Rocher, která zpronevěru popírá. Její finanční ředitel Christian Melnik to uvedl i při minulém procesu.

Blogger byl už loni odsouzen k pětiletému trestu, později změněnému na podmínku, za údajný podvod a zpronevěru 16 miliónů rublů v dřevařské firmě Kirovles. Navzdory tomuto rozsudku Navalnyj v září 2013 ve volbách moskevského starosty obsadil druhou příčku s 27 procenty hlasů.

Navalnyj považuje všechny procesy za vykonstruované. Tvrdí, že se ho Kreml snaží umlčet. Kvůli podmínce se blogger nesmí v roce 2018 zúčastnit prezidentských voleb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám