Hlavní obsah

Prokuratura požaduje pro Saakašviliho vazbu, zvažuje jeho vydání do Gruzie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Kancelář ukrajinského generálního prokurátora podala v pátek stížnost ke kyjevskému odvolacímu soudu, že jí bylo zamítnuto uvalení domácího vězení na bývalého gruzínského prezidenta a oděského starostu Michaila Saakašviliho. Generální prokurátor Jurij Lucenko pohrozil jeho vydáním do Gruzie.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Michail Saakašvili

Článek

„Nejpravděpodobnější je extradice. Dostali jsme oficiální žádost od této země, kterou nemáme právo odmítnout,” citovala agentura Reuters vyjádření Lucenka. Zda bude Saakašvili vydán do Gruzie, podle Lucenka závisí na tom, jak rychle rozhodne ukrajinský soud o Saakašviliho žádosti o pobytu na Ukrajině.

„Pokud se toto (vynesení verdiktu) nestane v prosinci, ale koncem února, pak bude velice pravděpodobně čelit procesu tady (na Ukrajině),” uvedl generální prokurátor.

V Gruzii je Saakašvili stíhán za zneužití pravomoci. Poprvé o jeho vydání země požádala na začátku roku 2015, ale tehdy Kyjev nevyhověl. Podruhé letos, pročež se Saakašvili nelegálně vrátil na Ukrajinu, i když už byl zbaven ukrajinského občanství.

Na Ukrajině aktuálně čelí obvinění, že se spolčil se zločineckou skupinou a napomáhal ke státnímu převratu. Kvůli tomuto podezření byl nakonec zadržen, i když po notných komplikacích, při prvním zadržení jej z antonu osvobodili jeho příznivci. Soud ale zamítl žádost prokuratury o uvalení vazby. [celá zpráva]

Proti tomuto rozhodnutí se v pátek prokurátor Oleksandr Hovoruščak obrátil na odvolací soud. Rozhodovat o žádosti bude kolegium tří soudců, termín stání ale ještě nebyl stanoven.

Divoké zvraty

Saakašvili po porážce v gruzínských volbách odjel v roce 2015 na Ukrajinu a přijal nabídku ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, aby mu pomohl bojovat s korupcí. Získal i ukrajinské občanství. Porošenko ho ustanovil starostou Oděsy.

Vztahy obou politiků se však ochladly, když Saakašvili prezidentovi vyčítal tolerování korupce a váhavé prosazování reforem. Nakonec odstoupil z funkce a založil opoziční Hnutí nových sil. Porošenko ho zbavil občanství, Saakašvili údajně v žádosti uvedl nepravdivé údaje.

Na podzim se Saakašvili na Ukrajinu vrátil, když nelegálně překročil hranice. Začal pořádat protesty proti Porošenkovi a požadovat jeho svržení. Nakonec byl zadržen na žádost ukrajinské tajné služby SBU, podle které dostával peníze plynového prince Serhije Kurčenka, jenž byl favoritem bývalého prezidenta Viktora Janukovyče a nyní se ukrývá se v Moskvě. [celá zpráva]

Peníze byly posílány přes Severiona Dangadzeho, který ovšem ve vazbě zůstal, i když jednal na Saakašviliho příkaz.

Reklama

Výběr článků

Načítám