Hlavní obsah

Pro největšího poválečného vraha v Německu žádá prokuratura doživotí

Doživotí žádá státní zástupce pro bývalého ošetřovatele Nielse Högela. Muž měl zavraždit 97 pacientů na klinice v Oldenburgu a v nemocnici v nedalekém Delmenhorstu, napsala agentura DPA. Högel má na svědomí smrt stovky lidí, ale podle státní zástupkyně Daniely Schiereckové-Bohlmannové se mu tři vraždy nedaří prokázat.

Foto: Dittrich Hauke-Christian, ČTK

Ošetřovatel Niels Högel

Článek

Obžalovaný zákeřně a z nízkých pohnutek využil bezbrannosti pacientů, kteří naopak potřebovali zvláštní péči, řekla státní zástupkyně ve své hodinu trvající závěrečné řeči.

Högel se u soudu přiznal ke 43 vraždám, a dalších pět výslovně popřel. Na zbylé případy si podle svých slov nepamatuje, nevyloučil ale, že i v nich zabíjel.

Ošetřovatel podával pacientům léky na srdce, a dostával je tak do stavu, kdy potřebovali oživit a on mohl předvést své schopnosti. Oživit se mu je ale často nepodařilo. Některé pacienty přitom oživoval během jedné noci i několikrát.

Na jeho činy se navzdory řadě indicií přišlo až v červnu 2005, kdy jedna ze zdravotních sester viděla, jak pacientovi podává lék, který nebyl předepsán. Ani tehdy ale vedení nemocnice neinformovalo okamžitě policii, a Högel tak před zatčením připravil o život ještě jednoho pacienta.

Právě obrovská pochybení obou nemocnic umožnila Högelovi zabíjet. Už v Oldenburgu přitom měli jeho kolegové k dispozici statistiku, z níž vyplývalo, že při jeho službách umírá nezvykle vysoký počet pacientů. Přes vážné podezření ale nemocnice neinformovala policii, a naopak ošetřovatele doporučila dalšímu zaměstnavateli.

Podle některých pozorovatelů je dobře možné, že ošetřovatel zabil daleko více než 100 lidí. Například v Delmenhorstu mezi březnem 2003 a červnem 2005 dramaticky stoupl počet pacientů umírajících na jednotce intenzivní péče: místo zhruba 200, kteří by za běžných okolností v takto dlouhém období zemřeli, jich o život přišlo 411. U řady z nich ale už nebylo exhumací možné přezkoumat, jak přesně přišli o život, protože je jejich příbuzní po smrti nechali spálit.

Högel si v současné době odpykává trest za několik vražd.

Reklama

Výběr článků

Načítám