Hlavní obsah

Pro Lisabonskou smlouvu by hlasovala více než polovina Irů

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lisabonská smlouva si mezi Iry získává stále větší podporu. Podle průzkumu veřejného mínění deníku The Irish Times by se dnes v referendu vyjádřilo pro Lisabon 51 procent dotázaných, zatímco proti by hlasovalo jen 33 procent. Plebiscit by tak rozhodl o přijetí Lisabonské smlouvy i v případě, že by se 16 procent nerozhodnutých postavilo proti paktu.

Foto: Jose Manuel Ribeiro, Reuters

Projev předsedy Evropské komise Josého Manuela Barrosa při slavnostním ceremoniálu. Archivní snímek.

Článek

V porovnání s výsledky veřejného mínění z loňského listopadu vzrostl počet příznivců Lisabonské smlouvy o osm procentních bodů, zatímco tábor odpůrců se zúžil o šest procentních bodů.

Přestože podle výzkumu došlo v názoru Irů na Lisabonskou smlouvu k zásadnímu obratu, podle zahraničních pozorovatelů rozhodne při druhém referendu až síla kampaně.

Irové doufají v pomoc Evropy z krize

Hlavní podíl na obratu veřejného mínění má údajně současná nepříznivá ekonomická situace v zemi. Na otázku, zda by bylo pro Irsko za současného stavu výhodnější, kdyby bylo součástí Evropské unie, souhlasilo s tímto názorem drtivých 80 procent respondentů.

Z velké části tvoří tábor irského „Ano“ lidé s vyššími příjmy a nachází se v něm více mužů než žen. Druhé referendum by mohlo proběhnout letos na podzim.

Při loňském referendu zvítězili i vlivem masivní kampaně euroskeptika Declan Ganleyho odpůrci smlouvy s 53,4 procenta hlasů, zatímco pro smlouvu vyjádřilo souhlas 46,6 procenta voličů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám