Hlavní obsah

Přistěhovalci v SRN spáchali za tři měsíce 69 tisíc trestných činů, ne víc než Němci

– Berlín • Aktualizováno

Přistěhovalci se v Německu za první čtvrtletí tohoto roku dopustili 69 tisíc trestných činů. Vyplývá to z údajů o kriminalitě přistěhovalců, které vůbec poprvé zveřejnil Spolkový kriminální úřad (BKA). Nadprůměrně jsou ve statistice zastoupeni migranti ze západního Balkánu, Gruzie či Maroka. Naopak kriminalita Syřanů či Iráčanů je poměrně nízká, napsal ve čtvrtek list Die Welt.

Foto: MTI

Kontrola zavazadel migrantů na hraničním přechodu Beremend

Článek

Mluvčí německého ministerstva ke zprávě řekla, že poměr kriminality nově příchozích nepřevyšuje počet deliktů německých občanů. Údaje, které by ukazovaly poměr trestné činnosti občanů německé národnosti v prvním čtvrtletí letošního roku, zatím nejsou k dispozici. Ministerstvo vnitra tak prý proto vycházelo z loňských čísel.

„Přistěhovalci nepáchají více trestné činnosti než Němci," uvedla mluvčí ministerstva vnitra s odkazem na zprávu BKA. Nová data by podle ní měla přispět k „věcné debatě".

Podle statistiky, uvedené na stránkách BKA, tamní policie v roce 2014 napočítala celkem 6 082 064 trestných činů. To odpovídá celostátně celkem 1 520 516 trestným činům za čtvrtletí. V Německu žije přibližně 81,2 miliónu lidí. Za loňský rok přišlo do Německa podle odhadů 1,1 miliónu přistěhovalců. 

Za Srby se schovávají hlavně Albánci z Kosova

V případě překvapivě vysoké zločinnosti občanů Srbska upozorňuje deník Die Welt na fakt, že značná část zločinců se srbskými pasy jsou ve skutečnosti obyvatelé Kosova, kteří se podílejí na činnosti albánsky hovořících mafií v Německu. Srbsko nadále považuje Kosovo za svou součást, a obyvatelům země tak bez průtahů nabízí své dokumenty totožnosti.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Migranti čekají na registraci na sociálním úřadě v Berlíně.

Specifickým problémem je pak podle Die Welt také kriminalita balkánských Romů, která ale není ve statistikách BKA nijak zvlášť oddělena od zločinnosti příslušníků majoritní společnosti konkrétních zemí.

Obavy spíše z Gruzínců

Podle německých konzervativních politiků většina lidí ze států jako Srbsko či Gruzie, kteří nemají šanci v Německu azyl získat, žádosti podávají jen proto, aby v době do jejich vyřízení mohli v Německu pobývat a páchat trestnou činnost.

Obavy Německa, Francie či Itálie z nárůstu kriminality kvůli „nájezdům" zločineckých skupiny byly podle agentury DPA i za středečním odložením schválení liberalizace vízového styku Evropské unie s Gruzií.

Polovinu násilných činů spáchali mezi sebou

Přes 29 procent všech trestných činů spáchaných od ledna do března žadateli o azyl byly krádeže, 28 procent trestné činy jako podvod, zpronevěra či falšování úředních listin.

Zhruba čtvrtina trestných činů spáchaných migranty představuje ublížení na zdraví a zločiny proti osobní svobodě, pod čímž se skrývá například vyhrožování nebo vydírání. Sexuální delikty a vraždy či zabití tvoří pouhé procento všech trestných činů migrantů ve statistice.

Více než polovina všech trestných činů z kategorie ublížení na zdraví či zabití a vražda se odehrála v uprchlických zařízeních a v 50 procentech případů měli pachatel a oběť stejnou státní příslušnost. Motivy těchto činů byly podle BKA často etnicko-kulturní a náboženské.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám