Hlavní obsah

Princ William naštval Brity, soukromě létal vrtulníkem RAF

Právo, DPA, vpl
LONDÝN

Princ William (26), číslo dvě v pořadí následníků britského trůnu, rozčílil daňové poplatníky ostrovního království svými soukromými výlety podnikanými vrtulníky Královského vojenského letectva (RAF). Více než padesát tisíc liber (1,5 mil. korun) stálo pět princových letů za zábavou, vypočetl v pondělí deník The Guardian.

Foto: Toby Melville, Reuters

Princ William

Článek

Otevřenou kritiku vyvolal princ, jemuž se prý v RAF přezdívá Létající Vilík, především letem helikoptérou RAF na jednu party. The Guardian zjistil, že poddané královny Alžběty II. stála Williamova přeprava 8716 liber (264 tisíc korun).

Ještě než v dubnu úspěšně absolvoval kurz pro piloty vrtulníků na renomované akademii RAF Cranwell ve východoanglickém hrabství Lincolnshire, použil těžkou transportní helikoptéru Chinook k přepravě na usedlost své přítelkyně Kate Middletonové (26).

Pak si ještě užil Chinooka při letu na rezidenci svého otce prince Charlese (59) v hrabství Gloucestershire i pří letu do Sandringhamu, venkovského sídla své babičky královny Alžběty II. Ani na svatbu svého přítele v Northumberlandu nejel princ vozem.

„Všechny tyto lety prince Williama byly legitimními částmi jeho výcviku u RAF,“ oponoval námitkám proti mrhání penězi mluvčí britského ministerstva obrany v Londýně.

Poté, co William prošel výcvikem, RAF na důkaz jeho leteckých schopností zveřejnilo snímky a video, které zachycují vnuka královny v kokpitu vysoko nad Spojeným královstvím. William absolvoval nicméně zkrácený čtyřměsíční kurz, který ho měl vybavit nezbytnými znalostmi. Výcvik ostatních pilotů RAF trvá zpravidla až čtyři roky.

MH-47 Chinook

MH-47 Chinook je zmodernizovaná verze letitého transportního stroje CH-47 Chinook, používaného ve Vietnamu. Používají ji speciální jednotky. Má silnější motory a modernější avioniku a elektroniku, která umožňuje i noční operace a doplňování paliva za letu. Je ve výzbroji 160. vzdušného oddílu speciálních operací. Původní verze těžkého dvoumotorového transportního vrtulníku CH-47 Chinook poprvé vzlétla v roce 1961. Umožnila přepravovat 50 vojáků nebo 11 tun nákladu.

William navázal na tradici, kterou v roce 1919 započal princ Albert, pozdější král Jiří VI. Podle ní všichni prominentní členové královského domu – zejména budoucí král, a tudíž i nominální vrchní velitel bojových sil – musí absolvovat pilotní výcvik. Výcvikem stíhacího pilota na akademii v Cranwellu prošel i princ Charles v roce 1971. William absolvoval poté další výcvik v námořnictvu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám