Hlavní obsah

Příbuzní obětí z havarované lodě Mořská panna chtějí odškodné

Právo, Ivan Vilček, Budapešť

Příbuzní obětí květnové havárie lodě Mořská panna chtějí společně zažalovat švýcarskou společnost Viking, která provozuje hotelovou loď Viking Sigyn. Ta narazila na budapešťském úseku Dunaje u Markétina mostu do mnohem menší vyhlídkové lodě, která se okamžitě potopila.

Foto: MTI

Jeřáb uložil loď Mořská panna na vlečný člun.

Článek

Na palubě menší lodě bylo celkem 35 lidí, z nichž dva byli členové maďarské posádky, a zbytek tvořili jihokorejští turisté. Zachránit se podařilo jen sedm turistů. Příbuzní nyní požadují od společnosti odškodné.

„Společně postupujeme na území Maďarska a stejně tak chceme postupovat i na území Švýcarska,“ řekl televizi ATV právní zástupce maďarského kapitána lodě Mořská panna Krisztián Gulyás.

Společnost Panoráma Deck, která provozuje vyhlídkové plavby na Dunaji, uvedla, že od květnové havárie klesl počet turistů, kteří v maďarském hlavním městě vyhledávají tuto atrakci a korejští turisté zcela zmizeli. Firma vyčíslila škodu na miliardu forintů (asi 79 milionů korun). „Se společností Viking se pokusíme dohodnout na odškodnění a pokud k němu nedojde, věc půjde k soudu,“ dodal právní zástupce Panoráma Deck Zsolt Sógor.

Budapešťský soud v úterý prodloužil vazbu ukrajinskému kapitánovi lodě Viking Sigyn do 30. listopadu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám