Hlavní obsah

Příběh kontroverzních Mečiarových amnestií se blíží ke konci

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Slovenský prezident Andrej Kiska v pondělí podepsal ústavní novelu, která umožní zrušení kontroverzních amnestií Vladimíra Mečiara udělených na případ únosu Michala Kováče mladšího z roku 1998. Než budou poslanci slovenského parlamentu moci amnestie anulovat, musí být ústavní novela publikována ve sbírce zákonů. To by se mělo stát ještě tento týden.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Andrej Kiska

Článek

„Po téměř dvaceti letech se působení nemorálních Mečiarových amnestií blíží ke konci,“ konstatoval Kiska v prohlášení zaslaném Novinkám tiskovým odborem prezidentské kanceláře.

Prezident v něm také ocenil lidi, kteří plán na zrušení amnestií podpořili: „Chci ocenit všechny, kdo za tím stojí. Chci rovněž ocenit velkou podporu veřejnosti, odborníků, všech těch, kteří stáli za tím, že se vyvinul celospolečenský tlak.“

Podpora koalice i opozice

Poslanci schválili novelu ústavního zákona minulý čtvrtek, a to jak hlasy koalice, tak i opozice. Pro vládní návrh zvedlo ruku 124 ze 146 přítomných zákonodárců.

Amnestie udělil v roce 1998 tehdejší premiér a zastupující prezident Mečiar lidem podezřelým ze spojení s únosem syna prezidenta Michala Kováče do Rakouska. Po odchodu Kováče staršího z prezidentského paláce nebyl zvolen jeho nástupce a některé pravomoci hlavy státu přešly na vládu.

Prezident Kováč se v polovině 90. let dostal do ostrého sporu s tehdejším premiérem Mečiarem. V době sporu Kováčova syna unesli 31. srpna 1995 do Rakouska. Z únosu byla podezřelá Slovenská informační služba vedená Mečiarovým oblíbencem Ivanem Lexou.

Únosem Kováče mladšího mohl chtít Mečiar zdiskreditovat hlavu státu, protože na prezidentova syna byl v Německu vydán zatykač. Rakouský soud ho však do Německa nevydal a vrátil ho na Slovensko.

Kiska omezí lety

Prezident Kiska v pondělí oznámil, že respektuje žádost ministra vnitra a omezí lety vládní letkou. „Tak, jak jsem na začátku svého působení respektoval žádost ministra vnitra a využíval jsem vládní letku, tak nyní opětovně respektuji jeho žádost, abych využívání vládní letky omezil,“ řekla hlava státu. Kiska konstatoval, že kritika jeho častých letů je součástí kampaně namířené vůči prezidentovi.

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák (Smer-sociální demokracie) obvinil minulý týden Kisku, že celkem 319krát využil letadlo vládní letky k účelům, které nesouvisely s výkonem jeho ústavních kompetencí. Kiska by podle něj měl za lety zaplatit 790 tisíc eur (přes 21 miliónů korun).

Na Slovensku je všeobecně známo, že Kiskova rodina žije v Popradě na východě Slovenska a hlava státu má nápadně často naplánovaný program koncem týdne na východ Slovenska.

Podle Kaliňáka letěl prezident speciálem celkem 454krát a naznačil, že až 70 procent letů bylo soukromých. Kaliňák měl údajně Kiskovi při nástupu do funkce říct, že piloti vládní letky mají nalétáno málo hodin, proto je potřeba speciál využívat.

Reklama

Výběr článků

Načítám