Hlavní obsah

Při zatýkání v Severním Irsku létaly zápalné lahve

Novinky, Alex Švamberk, The Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ulster/Lurgan
Aktualizováno

Zatýkání devíti lidí podezřelých ze spáchání atentátu na dva britské vojáky a z vraždy policisty vyvolalo v Severním Irsku velké napětí. Podezřelí jsou napojení na irské republikány. Je mezi nimi i bývalý vysoký představitel Irské republikánské armády Colin Duffy. V Lurganu se policisté stali terčem útoku demonstrantů s molotovovými koktejly.

Článek

V Lurganu demonstranti házeli zápalné láhve na několik policejních stanic. Město je nyní v centru pozornosti policie, protože odtamtud pochází právě Colin Duffy, jehož výslech pokračuje i v neděli. Ve městě bylo také objeveno skladiště zbraní.

V souvislosti s oběma případy atentátů už bylo zadrženo celkem devět lidí. Sedm jich bylo zatčeno v rámci vyšetřování atentátu na dva britské vojáky, kteří byli zastřeleni, když si vyzvedávali pizzu. Další čtyři lidé včetně řidiče dodávky rozvážejícího pizzu byli při tomto útoku postřeleni. K atentátu se přihlásila odštěpenecká skupina Pravá IRA. [celá zpráva]

Tři sta lidí ohrožuje Severní Irsko

Podle policie má tvrdé jádro odštěpeneckých skupin celkem tři sta lidí. "Přirozeně je velké nebezpečí, to se ukázalo minulý týden, ale je to velmi malá skupina," řekl šéf policie v Severním Irsku Hugh Orde. "Tři sta lidí v populaci 1,7 miliónu lidí ukazuje perspektivu, ale nebezpečí bereme vážně." Orde uvedl počet s odvoláním na zjištění tajné služby ohledně odštěpeneckých skupin IRA.

Sinn Fein v krizi

Nejvýznamnějším zadrženým je právě 41letý Colin Duffy z Lurganu, který patřil k předním přestavitelům IRA. Její politické křídlo, stranu Sinn Fein, kritizoval za vstřícný přístup k policii.

Podle policie mají atentát na svědomí právě lidé, kteří se nyní odštěpili od vedení Sinn Fein a podpořili dřívější odštěpenecké skupiny. Sinn Fein nyní prodělává krizi. Jeden ze dvou nejvyšších představitelů Sinn Fein Martin McGuinness den před atentátem napadl šéfa policistů v Severních Irsku Hugha Ordeho, že umožnil v Ulsteru rozmístit vojáky, kteří sledují odštěpenecké frakce IRA.

McGuinness pak označil atentátníky za zrádce Irského ostrova. Předseda Sinn Fein Gery Adams sice také útoky odsoudil, ovšem až 14 hodin po jich spáchání a nevyjádřil žádné sympatie nebo lítost nad oběťmi.

Devět zadržených

V souvislosti s atentátem na dva vojáky britské armády Marka Quinseyho a Patricka Azimkara bylo zadrženo celkem sedm lidí z Lurganu a z Antrimu. Další dva lidé - muž a žena - byli zadrženi v souvislosti s vraždou policisty. Právě v souvislosti s vyšetřováním této vraždy byli v Lurganu nalezeny zbraně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám